Tofu špízy s tapenádou z červených paprik
Zapřísáhlí masožrouti, vás dnes asi nepoblouzním. Budiž mi připsána k dobru ta lžíce ústřičné omáčky. Nicméně, jestli jste hrdinové, tenhle recept vyzkoušíte a možná na tofu změníte názor 😀
Na 2 porce budeme potřebovat:
Tofu v marinádě
- 1 tofu s mořskými řasami (klíďo i natural)
- 1 plná lžička strouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce ústřičné omáčky (kytkožrouti si budou muset vystačit se sojovkou nebo přikápnou trochu worchestru)
- 2 lžíce olivového oleje
Obalovací směs na tofu + smažení
- 30 g sezamových semínek
- 30 g tapiokové mouky (můžeme nahradit kukuřičným škrobem s troškou hladké mouky)
- 4 grilovací jehly
- olej
Na tapenádu
- 2 větší červené papriky
- 2 stroužky česneku
- 30 g slunečnicových semínek
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 1 lžička tmavého balzamikového krému
- hrst máty
- 1/2 lžičky červené kari pasty nebo chilli koření
- olivový olej
Postup:
Začneme asi 2 hodiny předem tím, že si namarinujeme tofu. Tofu rozbalíme z obalu a zvrchu ho rozřízneme podélně na dvě části. Potom příčně rozkrájíme asi na 1 a půl cm obdélníčky. Z oleje, ústřičné omáčky, sojové omáčky, strouhaného zázvoru a lisovaného česneku připravíme marinádu, do které tofu namočíme a necháme odležet v lednici.
V té době si můžeme připravit i papriky. Omyjeme je, rozčtvrtíme, vyndáme semínka a potřeme olivovým olejem. Vyskládáme na plech řeznou plochou dolů a strčíme do trouby pod gril rozehřátí na 180 st. C na přibličně 20 minut. Je žádoucí, aby se nám papriky trochu připekly, aby na sobě měly černé puchýře. Když jsou dost flekaté, přesypeme je do kastrolu a uzavřeme pokličkou, aby se papriky zapařily. Když vychladnou, oloupeme je, nakrájíme na kostičky a přendáme do misky. Na malé pánvičce na sucho opražíme slunečnici a přidáme k paprikám. Na pánvičku kápneme olivový olej, přihodíme nakrájené plátky česneku a když začnou růžovět, přidáme i červenou kari pastu. Touto směsí zalijeme papriky a ještě je osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou mátu a dochutíme balzamikovým krémem.
Namarinované tofu necháme okapat a obalíme ve směsi sezamu a tapiokové mouky. Napícháme na grilovací špejle a opečeme na grilovací pánvi na troše oleje dozlatova.