Zapřísáhlí masožrouti, vás dnes asi nepoblouzním. Budiž mi připsána k dobru ta lžíce ústřičné omáčky. Nicméně, jestli jste hrdinové, tenhle recept vyzkoušíte a možná na tofu změníte názor 😀

Na 2 porce budeme potřebovat:

Tofu v marinádě

  • 1 tofu s mořskými řasami (klíďo i natural)
  • 1 plná lžička strouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce ústřičné omáčky (kytkožrouti si budou muset vystačit se sojovkou nebo přikápnou trochu worchestru)
  • 2 lžíce olivového oleje

Obalovací směs na tofu + smažení

  • 30 g sezamových semínek
  • 30 g tapiokové mouky (můžeme nahradit kukuřičným škrobem s troškou hladké mouky)
  • 4 grilovací jehly
  • olej

Na tapenádu

  • 2 větší červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g slunečnicových semínek
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička tmavého balzamikového krému
  • hrst máty
  • 1/2 lžičky červené kari pasty nebo chilli koření
  • olivový olej

Postup:

Začneme asi 2 hodiny předem tím, že si namarinujeme tofu. Tofu rozbalíme z obalu a zvrchu ho rozřízneme podélně na dvě části. Potom příčně rozkrájíme asi na 1 a půl cm obdélníčky. Z oleje, ústřičné omáčky, sojové omáčky, strouhaného zázvoru a lisovaného česneku připravíme marinádu, do které tofu namočíme a necháme odležet v lednici.

V té době si můžeme připravit i papriky. Omyjeme je, rozčtvrtíme, vyndáme semínka a potřeme olivovým olejem. Vyskládáme na plech řeznou plochou dolů a strčíme do trouby pod gril rozehřátí na 180 st. C na přibličně 20 minut. Je žádoucí, aby se nám papriky trochu připekly, aby na sobě měly černé puchýře. Když jsou dost flekaté, přesypeme je do kastrolu a uzavřeme pokličkou, aby se papriky zapařily. Když vychladnou, oloupeme je, nakrájíme na kostičky a přendáme do misky. Na malé pánvičce na sucho opražíme slunečnici a přidáme k paprikám. Na pánvičku kápneme olivový olej, přihodíme nakrájené plátky česneku a když začnou růžovět, přidáme i červenou kari pastu. Touto směsí zalijeme papriky a ještě je osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou mátu a dochutíme balzamikovým krémem.

Namarinované tofu necháme okapat a obalíme ve směsi sezamu a tapiokové mouky. Napícháme na grilovací špejle a opečeme na grilovací pánvi na troše oleje dozlatova.