Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Odkud pochází brambory, jistě každý ví. Co ale možná nevíte je, že poprvé je na stůl v Česku dostal jistý vysoce postavený muž Vilém Slavata z jižních Čech 😛

Na 3 – 4 porce budeme potřebovat:

  • 6 brambor
  • 4 rajčata
  • 1 malá cuketa
  • 6 stroužků česneku
  • 1 šlehačka
  • máslo
  • 100 g čedaru
  • sůl a pepř

Postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na V-krouhači na slabé plátky. Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky, zrovna tak česnek. Zapékací misku vymažeme silně máslem, na dno vyskládáme vrstvu brambor, na ně vrstvu rajčat a cukety, posolíme, opepříme a posypeme česnekem. Navrch poskládáme zbytek brambor, polijeme šlehačkou a přidáme pár hoblinek másla. Ještě jednou osolíme, opepříme, přikryjeme alobalem a strčíme do trouby vyhřáté na 190 st. C na cca 30 minut. Poté alobal sundáme, brambory posypeme nahrubo nastrouhaným čedarem a zapečeme ještě cca 20 minut dozlatova.

zap.br.