Reakce manžela „Jé hurá tempeh“ na dnešní oběd mě překvapila. Fakt to myslel upřímně a velmi si liboval 🙂

  • 1 balení uzeného tempehu
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • 150 ml červeného vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šlehačky
  • snítka rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • olej

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli přepůlíme a přidáme k zelenině. Okořeníme, osolíme, vložíme rozmarýnu a zalijeme červeným vínem. Necháme pod pokličkou v lednici stát nejlépe přes noc.

Druhý den přivedeme k varu a dusíme do vydušení vína. Zalijeme horkou vodou a vaříme do změknutí zeleniny. Potom vyndáme koření a rozmarýnu a rozmixujeme. Zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a povaříme. Zjemníme smetanou a dle potřeby doředíme vodou. Podle chuti ještě osolíme nebo okyselíme vínem nebo citronovou šťávou.

Tempeh rozřízneme podélně i příčně, čímž nám vzniknou čtyři plátky. Opečeme je na trošce oleje z obou stran a podáváme přelité omáčkou.

Moc dobrá příloha je karlovarský knedlík.