Uzený tempeh na smetaně s karlovarským knedlíkem
Reakce manžela „Jé hurá tempeh“ na dnešní oběd mě překvapila. Fakt to myslel upřímně a velmi si liboval 🙂
- 1 balení uzeného tempehu
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 celeru
- 150 ml červeného vína
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/2 šlehačky
- snítka rozmarýnu
- sůl, pepř
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- olej
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli přepůlíme a přidáme k zelenině. Okořeníme, osolíme, vložíme rozmarýnu a zalijeme červeným vínem. Necháme pod pokličkou v lednici stát nejlépe přes noc.
Druhý den přivedeme k varu a dusíme do vydušení vína. Zalijeme horkou vodou a vaříme do změknutí zeleniny. Potom vyndáme koření a rozmarýnu a rozmixujeme. Zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a povaříme. Zjemníme smetanou a dle potřeby doředíme vodou. Podle chuti ještě osolíme nebo okyselíme vínem nebo citronovou šťávou.
Tempeh rozřízneme podélně i příčně, čímž nám vzniknou čtyři plátky. Opečeme je na trošce oleje z obou stran a podáváme přelité omáčkou.
Moc dobrá příloha je karlovarský knedlík.