Vegetariánské španělské ptáčky z tempehu
Zapomeňte na průmyslově vyrobené tablety B-komplexu a zařaďte do svého jídelníčku raději tempeh. Je to nesmírně zdravá potravina se spoustou benefitů pro naše tělo a navíc ještě skvěle chutná.
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 balíček uzeného nebo marinovaného tempehu (zdravá výživa, Globus)
- 1 velká cibule
- 1 větší nakládaná okurka
- 1 vejce
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 zeleninový bio bujón
- sůl, čerstvě mletý pepř
- sojová omáčka
- olej
- 1 hrnek jasmínové nebo basmati rýže
Postup:
Cibuli nakrájíme na kousky a orestujeme v kastrolu na troše oleje dozlatova. Tempeh nakrájíme na kostičky a na jiné pánvi opečeme také na troše oleje a ochutíme sojovou omáčkou. K orestované cibuli přisypeme mouku a ještě chvíli za stálého míchání opékáme, aby se mouka opražila. Podlijeme vlažnou vodou a provaříme. Povařenou cibuli rozmixujeme a vodou doředíme do požadované hustoty. Do vzniklé omáčky přisypeme opečený tempeh a pokrájené okurky. Ochutíme pepřem, solí, hořčicí a dle přání trochu lákem z okurek nebo sojovou omáčkou. Můžeme přidat i zeleninový bio bujón. Ještě pár minutek povaříme. Na talíři posypeme nastrouhaným uvařeným vejcem.
Podáváme s jasmínovou nebo basmati rýží. Hrnek rýže několikrát propláchneme vodou, vodu slijeme, v hrnci doplníme jeden a půl násobkem vody, osolíme, přikryjeme pokličkou a vaříme cca 12 minut. Pokud máme plynový sporák, je lepší vařit na rozptylovači plamene. Rýže se lépe uvaří a nepřipálí se. Zpočátku vaříme zprudka a když voda začne bublat, plamen ztlumíme a dovaříme pozvolna.