Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:

Na těsto

  • 140 g hladké mouky (v lepším případě určeném přímo na křehké těsto)
  • 90 g ztuhlého másla
  • 50 g špaldové mouky
  • 30 g moučkového cukru (s naloženou vanilkou)
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Na náplň č. 1

  • 180 g mletého máku
  • 3 jablka
  • špetka soli

Náplň č. 2

  • 250 g rebarbory
  • 3 lžíce moučkového cukru (s naloženou vanilkou)
  • 3 lžíče vanilkového pudinku
  • 2,5 dl vody
  • špetička soli

Drobenka

  • 20 g mandlí
  • 20 g cukru
  • 10 g másla

Postup:

Do mísy nasypeme mouku, cukr, škrob, sůl a prášek do pečiva. Promícháme. Přidáme pokrájené máslo a mléko. V této fázi použijeme kuchyňský robot, pokud vlastníme, a při vyšších otáčkách necháme těsto spojit. Pokud robot nemáme, těsto zpracujeme nejdřív vařečkou a potom hezky rukama. Těsto necháme půl hodinky odpočinou v lednici. Potom těsto natlačíme do koláčové formy, kterou vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.Těstu vytvoříme okraje asi 2 cm do výšky.

Mák pomeleme v mixéru nebo na makovém mlýnku a smícháme ho se špetičkou soli a jemně nastrouhanými jablky. Makovou směs navrstvíme na těsto.

Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. S trouchou cukru a vody a chvíli podusíme. Ve skleničce rozpustíme vanilkový pudink s vodou a troškou soli a zalijeme jím rebarboru. Pár minut necháme povařit, až směs začne houstnout. Potom jí nalijeme na mák a uhladíme.

Mandle spaříme horkou vodou a oloupeme. Usušíme a rozmixujeme nahrubo. V misce smícháme s cukrem a studeným máslem a užmouláme žmolenku. Žmolenkou podrobíme koláč.

Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 30 – 35 minut.