Křehký koláč s mákem a rebarborou
Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:
Na těsto
- 140 g hladké mouky (v lepším případě určeném přímo na křehké těsto)
- 90 g ztuhlého másla
- 50 g špaldové mouky
- 30 g moučkového cukru (s naloženou vanilkou)
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce škrobu
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Na náplň č. 1
- 180 g mletého máku
- 3 jablka
- špetka soli
Náplň č. 2
- 250 g rebarbory
- 3 lžíce moučkového cukru (s naloženou vanilkou)
- 3 lžíče vanilkového pudinku
- 2,5 dl vody
- špetička soli
Drobenka
- 20 g mandlí
- 20 g cukru
- 10 g másla
Postup:
Do mísy nasypeme mouku, cukr, škrob, sůl a prášek do pečiva. Promícháme. Přidáme pokrájené máslo a mléko. V této fázi použijeme kuchyňský robot, pokud vlastníme, a při vyšších otáčkách necháme těsto spojit. Pokud robot nemáme, těsto zpracujeme nejdřív vařečkou a potom hezky rukama. Těsto necháme půl hodinky odpočinou v lednici. Potom těsto natlačíme do koláčové formy, kterou vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.Těstu vytvoříme okraje asi 2 cm do výšky.
Mák pomeleme v mixéru nebo na makovém mlýnku a smícháme ho se špetičkou soli a jemně nastrouhanými jablky. Makovou směs navrstvíme na těsto.
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. S trouchou cukru a vody a chvíli podusíme. Ve skleničce rozpustíme vanilkový pudink s vodou a troškou soli a zalijeme jím rebarboru. Pár minut necháme povařit, až směs začne houstnout. Potom jí nalijeme na mák a uhladíme.
Mandle spaříme horkou vodou a oloupeme. Usušíme a rozmixujeme nahrubo. V misce smícháme s cukrem a studeným máslem a užmouláme žmolenku. Žmolenkou podrobíme koláč.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 30 – 35 minut.