Na 1-2 porce budeme potřebovat:

  • 10 cherry rajčátek
  • 1/2 květáku
  • 1/2 žluté kapie (klíďo i jinou barvu)
  • kousek zelené chilli papričky
  • máslo
  • sůl

Bešamel

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce jáhlové mouky (kdo neřeší bezlepek, tak běžnou hladkou mouku)
  • cca 1,5 dl – 2 dl mléka
  • sůl, pepř, muškátovýoříšek
  • citrónová šťáva

Na zapečení

  • 20 g sýru parmazánového typu

Postup:

Květák omyjeme, osolíme a uvaříme v páře do poloměkka, cca 8 minut. Papriku a rajčata opláchneme a přepůlíme. Půlku papriky nakrájíme na kostičky.

V malém kastrolku rozehřejeme mléko, přimícháme mouku a malou chviličlku smažíme. Přilijeme chladné mléko a rozmícháme dohladka. Osolíme, opepříme, ochutíme špetkou muškátového oříšku a vaříme až bešamel zhoustne do požadované konzistence. Případně doředíme mlékem. Nakonec okyselíme citrónovou šťávou a vůbec doladíme bešamel podle vlastní chuti.

Zapékací misku vymažeme máslem, narovnáme do ní kousky květáku, posypeme rajčátky, paprikou a na kousíčky nakrájenou chilli papričkou. Přelijeme bešamelem, posypeme jemně nastrouhanýn sýre a zapečeme dozlatova. Při 180 st. C cca 15 minut.

Podáváme samotné nebo s bramborem.