Květák v bešamelu se sýrovou krustou
Na 1-2 porce budeme potřebovat:
- 10 cherry rajčátek
- 1/2 květáku
- 1/2 žluté kapie (klíďo i jinou barvu)
- kousek zelené chilli papričky
- máslo
- sůl
Bešamel
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce jáhlové mouky (kdo neřeší bezlepek, tak běžnou hladkou mouku)
- cca 1,5 dl – 2 dl mléka
- sůl, pepř, muškátovýoříšek
- citrónová šťáva
Na zapečení
- 20 g sýru parmazánového typu
Postup:
Květák omyjeme, osolíme a uvaříme v páře do poloměkka, cca 8 minut. Papriku a rajčata opláchneme a přepůlíme. Půlku papriky nakrájíme na kostičky.
V malém kastrolku rozehřejeme mléko, přimícháme mouku a malou chviličlku smažíme. Přilijeme chladné mléko a rozmícháme dohladka. Osolíme, opepříme, ochutíme špetkou muškátového oříšku a vaříme až bešamel zhoustne do požadované konzistence. Případně doředíme mlékem. Nakonec okyselíme citrónovou šťávou a vůbec doladíme bešamel podle vlastní chuti.
Zapékací misku vymažeme máslem, narovnáme do ní kousky květáku, posypeme rajčátky, paprikou a na kousíčky nakrájenou chilli papričkou. Přelijeme bešamelem, posypeme jemně nastrouhanýn sýre a zapečeme dozlatova. Při 180 st. C cca 15 minut.
Podáváme samotné nebo s bramborem.