Na 9 špízů budeme potřebovat:

  • 9 špejlí
  • 1 balení uzeného tempehu
  • 250 g cherry rajčátek
  • 1 cibuli
  • olivový olej

Hořčičná omáčka

  • 1 cibule
  • 1/2 dl bílého vína
  • cca 4 lžíce šlehačky
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1/2 lžičky třinového cukru
  • 1 zarovnaná lžička plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 velký stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • trocha citronové šťávy
  • olej

Postup:

Rajčata omyjeme a osušíme, tempeh nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, překrojíme napůl a ještě na čtvrtky a rozebereme na plátky. Na špelje střídavě napichujeme rajče, cibuli, tempeh, cibuli a tak dále, až je špejle plná. Špízy potřeme olejem a upečeme v trobě pod grilem z každé strany asi 10 minut.

Na oleji zpěníme cibuli s česnekem, až začne chytat zlatavou barvu. Pak přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Zakápneme bílým vínem a necháme ho vydusit. Přidáme mouku, opražíme a zalijeme troškou vody. Ochutíme hořčicí, solí a pepřem a necháme povařit asi 10 minut. Dle chuti případně doladíme citronovou šťávou.