Špenátový koláč
Variací na slaný koláč je spousta. Toto je jedna z nich. Padl na ní zbytek špenátové sklizně. Zkuste jí, nebudete litovat.
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 180 g másla
- 1 žloutek
- 0,5 lžičky soli
- 3 lžíce studené vody
Náplň:
- 500 g listového špenátu
- 1 kelímek zakysané smetany
- 3 vejce
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- hrst nastrouhaného parmezánu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Mouku se solí a máslem promneme na žmolenku. Přidáme žloutek a vodu a spojíme v těsto. Vložíme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici, než připravíme náplň.
Špenát opláchneme a dáme do hrnce chvilenku povařit ve vodě, která ulpěla na listech. Když zavadne, necháme ho okapat na sítu, lžící vymačkáme zbytek vody a pokrájíme na kousky. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a posekaný česnek, přidáme špenát, osolíme, opepříme a necháme zchladnout. Potom vmícháme rozkvedlaná vejce a zakysanou smetanu.
Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a na dno a asi 3 cm okraje vymačkáme 3/4 těsta z lednice. Korpus na několika místech propíchneme nožem a vlijeme náplň. Navrch nastrouháme zbytek těsta pomocí hrubého struhadla.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C asi 45 minut dozlatova. Před krájením necháme asi 10 minut zchladnout. Chuť skvěle doplní sušená rajčata v oleji.