Variací na slaný koláč je spousta. Toto je jedna z nich. Padl na ní zbytek špenátové sklizně. Zkuste jí, nebudete litovat.

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 1 žloutek
  • 0,5 lžičky soli
  • 3 lžíce studené vody

Náplň:

  • 500 g listového špenátu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • hrst nastrouhaného parmezánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Mouku se solí a máslem promneme na žmolenku. Přidáme žloutek a vodu a spojíme v těsto. Vložíme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici, než připravíme náplň.

Špenát opláchneme a dáme do hrnce chvilenku povařit ve vodě, která ulpěla na listech. Když zavadne, necháme ho okapat na sítu, lžící vymačkáme zbytek vody a pokrájíme na kousky. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a posekaný česnek, přidáme špenát, osolíme, opepříme a necháme zchladnout. Potom vmícháme rozkvedlaná vejce a zakysanou smetanu.

Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a na dno a asi 3 cm okraje vymačkáme 3/4 těsta z lednice. Korpus na několika místech propíchneme nožem a vlijeme náplň. Navrch nastrouháme zbytek těsta pomocí hrubého struhadla.

Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C asi 45 minut dozlatova. Před krájením necháme asi 10 minut zchladnout. Chuť skvěle doplní sušená rajčata v oleji.