Pikantní tempeh na medu s jasmínovou rýží
Tempeh, obzvlášť uzený, je oblíbenou stálicí v našem jídelníčku. I když je znám spíš mezi vegetariány, doporučuji ho ochutnat i všejedům. Je to nejchutnější a nejzdravější sojový výrobek, který skvěle nahradí maso a alespoň občas uleví našemu zažívání. A hlavně, toto jídlo budete mít hotové za 15 minut 🙂
- 1 balení uzeného tempehu
- 1 mrkev
- několik listů čínského zelí (já použila jeden celý ze zahrádky)
- 6 lžic sojové omáčky Shoya
- 2 lžíce medu
- 0,5 lžičky chilli koření
- 1 lžíce citronové šťávy
- olivový olej
Příloha: jasmínová rýže
Na pánvičce rozehřejeme olej s chilli kořením. Přidáme oloupanou mrkev nakrájenou na kolečka a chvilku orestujeme. Přidáme med a sojovou omáčku, rozpustíme a vložíme na kostičky nakrájený tempeh. Chvilku opékáme a chvilku před dokončením přisypeme na kousky nakrájené čínské zelí. Dochutíme citronem.
Jasmínovou rýži propláchneme několikrát vlažnou vodou, dáme do hrnce, přidáme 1 a půl násobek vody a sůl a na rozptylovači plamene uvaříme pod pokličkou do vypaření vody cca 10 – 12 minut.