Na 3 malé nebo 2 větší porce budeme potřebovat:

  • 1 tempeh natural
  • cca 1 a půl dl oleje
  • 1 sklenka jasmínové rýže + 30 g slunečnicových semínek

Na marinádu

  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce tmavého balzamikového krému
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • citronová šťáva
  • 1/2 chilli papričky
  • 1 lahůdková cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • hrst hladkolisté petrželky
  • 2 snítky saturejky

Rajčatový salát

  • 2 rajčata
  • 1 lahůdková cibulka
  • 3 lžíce arganového (olivového) oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • špetka soli
  • 2-3 listy baby salátu

Postup:

Do menšího kastrolu dáme rozpálit vyšší vrstvu oleje. Tempeh nakrájíme na kostky a v oleji osmažíme dozlatova.

Mezitím si připravíme marinádu. Smícháme sojovku s olejem, balzamikem, citronovou šťávou, javorovým sirupem, drceným česnekem, pokrájenou cibulkou a chilli papričkou a přihodíme také pokrájenou nať petrželky a odrané lístečky ze saturejky. Promícháme a do marinády postupně vhazujeme osmažené horké kostky tempehu. Každou v marinádě obalíme a necháme odstát.

Zároveň se smažením připravíme i rýži. Odměříme skleničku rýže, přidáme slunečnicová semínka a několikrát propláchneme v chladné vodě. Poslední vodu odměříme, k propláchnuté a slité rýži přilijeme jeden a půl násobek vody, osolíme a uvaříme na středním plameni cca 12 minut. Na plynový sporák použijeme rozptylovač plamene.

Rajčatům nařízneme ostrým nožem slupku do kříže a spaříme vroucí vodou. Po chvilce vyndáme, přendáme na okamžik do studené vody a potom slupku oloupeme. Rajčata nakrájíme na kostičky. Z oleje, citronové šťávy, soli a sirupu vyšleháme vidličkou zálivku a tu přelijeme přes salát.

Na talíř nandáme trochu rýže a marinovaných kostek a na list salátu navrstvíme rajčatové kostičky. Rýži pokapeme trochou marinády.

tempeh-natural