Italské krémové košíčky z listového těsta
Na 12 košíčků budeme potřebovat:
- 2 listová těsta již rozválená na pečícím papíře
- 50 g slaniny
- 2 rajčata
- 3 stroužky česneku
- 1 šalotku
- 1 vejce
- 1 čerstvý sýr
- 30 g sýru parmazánového typu
- velkou hrst bazalky
- sůl, čerstvě mletý pepř, chilli
- hrst dýňových semínek
- olivový olej
- plech na muffiny – 12 ks, vykrajovátko nebo tvořítko na rýži o průměru 11 cm, papírové košíčky
Postup:
Šalotku nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a slaninu na kostičky. Do kastrolu kápneme trochu olivového oleje a přihodíme slaninu. Necháme trošku rozškvařit. Přisypeme šalotku s česnekem a restujeme. Rajčata nakrojíme lehce ostrým nožem do kříže a spaříme vroucí vodou. Zchladíme vodou studenou a oloupeme. Odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky. Přidáme ke slanině. Okořeníme pepřem a chilli kořením, pokrájenou bazalkou a osolíme. Ještě chvilku restujeme. Poté přidáme Palouček a 2/3 nastrouhaného sýru.
Těsta rozvineme a vykrájíme z nich vykrajovátkem po šesti kolečkách. Do muffinového plechu vložíme papírové košíčky a kolečka z těsta do nich natlačíme. Okraje zvlníme. Vejce rozšleháme vidličkou ve skleničce a mašlovačkou košíčky po okrajích natřeme vejcem. Dna košíčků propícháme vidličkou.
Zbyde nám dost těsta z odkrojků, tak jej taky namažeme vejcem a rozkrájíme na tyčinky. Osolíme, okmínujeme a upečeme dozlatova. Jsou skvělé na zobání.
Zbytek vejce vlijeme do nádivky, promícháme a rozdělíme po jedné polévkové lžíci do košíčků. Navrch posypeme zbytek sýru a přidáme pár dýňových semínek. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 12-15 minut dozlatova.