Představte si, jak jsme pozadu. Ačkoliv se Číňani a Indové ládovali rýží už 8 tisíc let před Kristem, do našeho rybníčku pronikla až v 16. století 😛

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 200 g červené rýže
  • 3 rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • 1 salátová okurka
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 lahůdková cibulka
  • hrst petrželové natě
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 vejce + 1 lžíce octa
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Postup:

Začneme tím, že rýži několikrát propláchneme chladnou vodou a v poslední, již čisté vodě, ji necháme aspoň hodinku koupat. Hladina by měla být asi 3 cm nad rýži. Poté osolíme a dáme vařit na cca 35 minut.  Za tu dobu by měla být rýže měkká a voda vstřebaná.

Papriky omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny, potřeme olivovým olejem a v troubě ogrilujeme, až budou mít velké černé puchýře (cca 16 minut na 190 st.). Ještě horké je zabalíme asi na 15 minut do alobalu nebo mikrotenu, aby se zapařily. Pak z nich pomocé ostrého nože sloupeme slupku a nakrájíme je na kostičky.

Rajčata omyjeme, rozpůlíme, palci ostraníme semínka, vykrojíme bubáky a nakrájíme na kostičky. Okurku oloupeme, podélně rozkréjíme na čtvrtiny, vykrojíme semínka a nakrájíme na plátky.

Cibulku nakrájíme na plátky, zrovna tak oloupaný česnek. Plátky česneku opečeme na oleji dorůžova.

Zchladlou rýži dáme do mísy, přihodíme papriku, rajčata, okurku, cibulku i opečený česnek. Zasypeme posekanou petrželkou, solí a pepřem. Ochutíme citronovou šťávou a zakápneme asi 2 lžícemi olivového oleje.

Do menšího kastrolu dáme vařit vodu, kterou osolíme a okyselíme octem. Vejce postupně po jednom rozklepáváme do mističky a po jednom vaříme následovně v připravené vodě: uprostřed vroucí vody (nesmí výrazně bublat) uděláme lžící vír a doprostřed něj opatrně překlopíme vejce. Necháme povařit 2 minuty a vyndáme. Takto pokračujeme, až máme všechna vejce hotová.

Salát rozdělíme na talíře, pokapeme olivovým olejem a navrch položíme zastřené vejce a ostrým nožem jej nařízneme.