Těžko soudit, komu prvnímu se kdysi dávno podařilo ušlehat první šlehačku. Prvenství se připisuje francouzskému šéfkuchaři Ludvíka XIV., který na počest krále připravil dezert ozdobený právě šlehačkou, a to koncem 17. století.

Na dortovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:

Korpus

  • 100 g máslových sušenek
  • 50 g másla

Náplň

  • 500 g jahod
  • 35 g třtinového cukru s naloženým vanilkovým luskem
  • 20 g práškové želatiny
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 šlehačky
  • pár jahod na ozdobu celé nebo rozmixované
  • posekané pistácie na ozdobu

Postup:

Sušenky rozdrtíme v mixéru a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs natlačíme na dno dortové formy.

Jahody rozmixujeme s cukrem a zahřejeme na sporáku k bodu varu. Ochutíme citrónovou šťávou. Do kastrůlku dáme 6 lžic vody, přisypeme želatinu a rozmícháme. Necháme chvilku odstát. Potom položíme na sporák (na rozptylovač plamene, pokud použijeme plynový) a na mírném ohni necháme zcela rozpustit. Nesmí se ale vařit! Do rozpuštěné želatiny přidáme 5 lžic jahodové směsi a promícháme. Takto připravenou směs vlijeme do jahod a řádně rozmícháme. Necháme zchladnout.

Když je směs již vlažná, vyšleháme si poctivě vychlazenou šlehačku. Doporučuju šlehat každou zvlášť (jednou jsem to zkusila najednou a šlehačka šla z tekutého stavu hned do máslových hrudek). Vyšlehané šlehačky lehce, ale důkladně vmícháme do jahodo-želatinové směsi. Nalijeme na korpus, překryjeme fresh folií a odložíme do lednice, nejlépe na noc.

IMG_8954