Kdo by to byl řek, že broskve pocházejí z Číny. Pěstovaly se tam už 2 tisíce let před Kristem. K nám dorazily o víc než dvě tisíciletí později a naši pra pra předci jim říkali břeskwe.

Na formu o rozměru 28 x 18 cm budeme potřebovat:

  • 1/2 balení cukrářských piškot
  • 1 broskvový kompot 470 g
  • 250 g mascarpone
  • 200 g tvarohu
  • 400 g zakysané smetany
  • 3 lžíce tekutého medu nebo sirupu (rýžový, agáve, kukuřičný…)
  • 2 lžíce kokosu

Postup:

Do mísy vyklopíme smetanu, tvaroh a mascarpone, přidáme med nebo sirup a důkladně promícháme. Z kompotu slijeme vodu a broskve nakrájíme na malé kostičky. Kousky broskví smícháme se smetanovou hmotou.

Do formy vyskládáme piškoty, pokapeme je šťávou z broskví a navrstvíme na ně smetanovou hmotu. Formou párkrát ťukneme o stůl, aby se smetana rozlila i mezi piškoty. Povrch posypeme kokosem, překryjeme fresh fólií a necháme ztuhnout v lednici aspoň 2 hodiny, ale lepší je nechaž přes noc.