Slané tartaletky z listového těsta
Na 42 ks budeme potřebovat:
- 3 rozválená listová těsta
- plech na muffiny nebo koláčky
Náplň č. 1 – smetanovo lososová
- 5 vrchovatých lžic zakysané smetany
- 70 g uzeného lososa
- 1 lžíce kopru
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička olivového oleje
- špetka soli
Náplň č. 2 – italská
- 50 g sušené šunky s pepřem
- 1 mozzarella
- 7 malých rajčátek
- bazalkové lístky
Náplň č. 3 – dýňová
- 150 g dýně hokaidó
- 2 velké stroužky česneku
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce růžového balzamikového krému
- 1 huňatá snítka rozmarýnu
- na špičku lžičky chilli koření
- citronová šťáva dle chuti
- špetička soli
- olivový olej
- 8 vlašských ořechů
- 40 g plísňového sýru
Postup:
Listové těsto rozložíme po stole a kovovým tvořítkem na rýži nebo větším vykrajovátkem (průměr 8 cm) vykrájíme kolečka. Mně se jich vešlo 14 na jedno těsto. Pečící papír nastříháme na 14 kousků a podložíme jím vykrájená kolečka. Ty následně natlačíme do koláčového nebo muffinového plechu.
- V misce smícháme zakysanku s olivovým olejem, hořčicí, koprem a troškou soli. Směs rozdělíme na koláčky a navrch položíme kousek lososa.
- Šunku natrháme na kusy a vyložíme jimi druhou várku koláčků. Rajčátka překrájíme na půlky a položíme je na šunku. Posypeme natrhanou bazalkou a navrch dáme plátek mozzarelly.
- Dýni nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Na pánvi rozpálíme olej a dýni s česnekem a větvičkou rozmarýnu na něm orestujeme dozlatova. Pak zakápneme balzamikem a sirupem. Okořeníme chilli kořením, trošku osolíme a přichutíme citronem. Ještě chvilku restujeme, až se všechny kousky dýně směsí obalí. Dýni použijeme na třetí várku koláčků, posypeme nalámanými ořechy a pokryjeme kouskem plísňového sýru.
Zbyde nám pravděpodobně ještě 6 koláčků, které naplníme tím, co nám zbyde 🙂
Upečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C dozlatova. Zaberete cca 10 minut.