Škubánky s mákem
Na 3 porce budeme potřebovat:
Na těsto
- 600 g brambor varného typu B nebo C
- 140 g hrubé mouky
- sůl
- kmín (uzavřený v čajovém sítku)
Na ozdobení
- 60 g másla
- 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
- 1 zarovnaný hrnek máku
Postup:
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Zalijeme vlažnou vodou tak, aby byly sotva ponořené, osolíme a dáme vařit. Do vody vložíme kmín uzavřený v čajovém sítku, abychom ho na konci varu mohli beze zbytku odstranit. Brambory vaříme 15-18 minut, aby byly lehounce nedovařené. Potom slijeme asi 2/3 vody a šťouchadlem brambory nahrubo nadrtíme. Přisypeme odváženou mouku, obráceným koncem vařečky do brambor uděláme několik děr, přikryjeme pokličkou a necháme mouku propařit. Pokud vlastníte plynový sporák, podložte hrnec rozptylovačem plamene a přihřívejte na nejmenší plamínek. Pokud vlastníte elektrický sporák, můžete plotýnku vypnout a hrnec na ní položit. Kdyby chladla moc rychle, trošku přitopte.
Po 20ti minutách brambory s moukou šťouchadlem důkladně rozetřeme na hladkou hmotu. Musí být spíš pevnější než řídká.
Rozehřejeme máslo, umeleme mák a smícháme jej s cukrem. Lžícemi smočenými v másle tvarujeme škubánky a pokládáme na talíř. Posypeme mákem s cukrem a přelijeme máslem.
Pokud vám škubánkové těsto zbyde, můžete z něj k dalšímu jídlu udělat placičky a opéct je na oleji dozlatova.
Něco navíc:
Kmín do hrnce přidávat nemusíte, nicméně zlepšuje chuť brambor a pomáhá prý tělu, aby se lépe vypořádalo s obsaženým solaninem. Kmín proto přidávám do brambor vždycky, ale většinou uvězněný v čajovém sítku 🙂