Na 3 porce budeme potřebovat:

Na těsto

  • 600 g brambor varného typu B nebo C
  • 140 g hrubé mouky
  • sůl
  • kmín (uzavřený v čajovém sítku)

Na ozdobení

  • 60 g másla
  • 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 1 zarovnaný hrnek máku

Postup:

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Zalijeme vlažnou vodou tak, aby byly sotva ponořené, osolíme a dáme vařit. Do vody vložíme kmín uzavřený v čajovém sítku, abychom ho na konci varu mohli beze zbytku odstranit. Brambory vaříme 15-18 minut, aby byly lehounce nedovařené. Potom slijeme asi 2/3 vody a šťouchadlem brambory nahrubo nadrtíme. Přisypeme odváženou mouku, obráceným koncem vařečky do brambor uděláme několik děr, přikryjeme pokličkou a necháme mouku propařit. Pokud vlastníte plynový sporák, podložte hrnec rozptylovačem plamene a přihřívejte na nejmenší plamínek. Pokud vlastníte elektrický sporák, můžete plotýnku vypnout a hrnec na ní položit. Kdyby chladla moc rychle, trošku přitopte.

Po 20ti minutách brambory s moukou šťouchadlem důkladně rozetřeme na hladkou hmotu. Musí být spíš pevnější než řídká.

Rozehřejeme máslo, umeleme mák a smícháme jej s cukrem. Lžícemi smočenými v másle tvarujeme škubánky a pokládáme na talíř. Posypeme mákem s cukrem a přelijeme máslem.

Pokud vám škubánkové těsto zbyde, můžete z něj k dalšímu jídlu udělat placičky a opéct je na oleji dozlatova.

Něco navíc:

Kmín do hrnce přidávat nemusíte, nicméně zlepšuje chuť brambor a pomáhá prý tělu, aby se lépe vypořádalo s obsaženým solaninem. Kmín proto přidávám do brambor vždycky, ale většinou uvězněný v čajovém sítku 🙂