Pikantní karotko-čočkový krém s kokosovým mlékem
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1,2 l vody
- 200 ml kokosového mléka
- 100 g loupané červené čočky
- 30 g másla
- 5 mrkví
- 2 stroužky česneku
- 2 zeleninové bio bujóny
- 1 cibule
- 1 lžička kurkumy
- 1 zarovnaná lžička římského kmínu
- 1 vrchovatá lžička jemně nastrouhaného zázvoru
- 1/2 lžičky chilli koření
- citrónová šťáva dle chuti
- koriandr na ozdobení
- kvalitní olej na ozdobení
Postup:
Mrkev oškrábeme, nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nakrájenou mrkev. Přisypeme cibuli s česnekem a dále restujeme. Přisypeme veškeré koření a ještě promícháme. Přisypeme také strouhaný zázvor. Poté zalijeme horkou vodou, přidáme propláchnutou čočku, bujóny a povaříme 15 minut. Do polévky vlijeme kokosové mléko a rozmixujeme ponorným mixérem. Ještě 5 minut povaříme a dochutíme citrónovou šťávou.