Quinoa se zeleninou
Na 3-4 porce budeme potřebovat:
Quinoa
- 200 g quinoy
- 400 ml vody
- 1 zeleninový bio bujón
Zeleninová směs
- 250 g cukety
- 3 velké stroužky česneku
- 1 červená kapie
- 1 velké rajče
- 1 velká lahůdková cibulka
- chilli paprička
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Na ozdobu
- sýr parmazánového typu
- kvalitní olej
- zelené bylinky
Postup:
Quinou zalijeme studenou vodou a necháme 10 minut odstát. Vodu slijeme pomocí cedníku a ještě vydatně propláchneme studenou vodou. Překlopíme do kastrolu, zalijeme 400 ml studené vody, přikryjeme pokličkou, přidáme rozdrobený bujón, přivedeme k varu a vaříme mírně 10 minut. Po této době se voda vyvaří, bude uvařená na skus a my jí lžící načechráme.
Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm dobéžova na plátky nakrájený česnek. Cuketu podélně rozkrojíme napůl a ještě na čtvrtiny. Ty rozkrájíme na slabé plátky. Papriku rozkrájíme na kousky a cibulku taky. Rajče spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme také na kousky.
K orestovanému česneku přidáme cuketu, krátce opečeme a přidáme papriku a cibulku. Osolíme, opepříme, okořeníme chilli a přihodíme rajče. Podusíme asi 5 minut.
Porce na talíři posypeme nastrouhaným sýrem, posekanými bylinkami a pokapeme olejem.