Během přípravy zelných placiček mnou zmítala nejistota, přeci jen moji strávníci jsou mlsné tlamy, ale výsledek mě mile překvapil.

  • 350 g hlávkového zelí
  • 80 g polohrubé mouky
  • 20 g grahamu
  • 20 g jemných ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1/2 cibule
  • 2 větší stroužky česneku
  • sůl, pepř, chilli koření, muškátový oříšek, kmín
  • několik snítek čerstvé majoránky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 dl vody

Cibuli posekáme a orestujeme na oleji. Přidáme zelí pokrájené na drobné kousky a ještě chvíli opékáme. Okořeníme a osolíme, zalijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do změknutí. Potom pokličku sundáme a vodu vydusíme. Když zelí zchladne, zahustíme ho moukou, grahamem a vločkami, přidáme vejce, prolisovaný česnek a natrhané lístky majoránky. Dvěma lžícemi tvoříme na pánev s rozehřátým olejem placičky a smažíme z obou stran.