Pikantní cuketová směs na všestranné využití
4 (80%) 2 hlas(ů)

Co budeme potřebovat:

  • 2000 g cukety
  • 630 g rajčatového pyré
  • 500 g cibule
  • 300 g mrkve
  • 140 g ananasu
  • 60 g pórku
  • 40 g cukru
  • 20 g soli
  • 3 řapíky celeru
  • 1,5 dl oleje
  • 1,5 dl suchého bílého vína
  • 5 větších stroužků česneku
  • 5 lžic worchestru
  • 5 lžic sojovky
  • 2 lžíce balzamika
  • 1 vrchovatá lžička strouhaného zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

Kouzlem této směsi je, že veškerá zelenina je krájená na různé způsoby. K přípravě jsem použila V-krouhač se všemi třemi nástavci a elektrický sekáček. A taky je potřeba dost velký kastrol. Vše si připravíme, a postupně, jak zeleninu porcujeme, ji přidáváme do kastrolu.

Takže si rozehřejeme olej, vložíme do něj nadrobno posekanou cibuli a restujeme dosklovata. Zasypeme cukrem a za velmi častého míchání necháme zkaramelizovat. Cibule bude zlatavá a tuk vytváří maličké bublinky. V této fázi podlijeme vínem, které necháme vydusit. Přihodíme na tenké plátky nakrájenou polovinu mrkve, zamícháme a po chvíli přihodíme zbytek mrkve nastrouhané na V-kráječi na tenčí nudličky (nebo na struhadle s většími oky).

Pórek nakrájíme na kostičky a také přihodíme do kastrolu. Řapíkatý celer nakrájíme na větší kusy a rozsekáme v sekáčku. Také přidáme do kastrolu a promícháme. Přidáme také na malé kousíčky nakrájenou chilli papričku.

Polovinu množství cukety rozpůlíme podélně a části nakrouháme na slabé plátky (pokud je mladá, neloupeme a ponecháme semínka) a také přidáme do kastrolu. Zbytek nakrouháme zčásti na větší nudličky a zčásti na menší (dělala jsem na V-krouhači, pokud budete strouhat, použijte na část větší oka a část nakrájejte na kostičky). Vše dohromady smícháme v hrnci. Přidáme sůl. Naložený ananas rozkrájíme na maličké kousky a nasypeme do kastrolu.

V této chvíli už i cuketa začne pouštět tekutinu, tak se celá směs pomalu „potápí“. Přidáme jemně rozstrouhaný zázvor, rajčatové pyré, worchestr, balzamiko, pepř a sojovku. Chvíli dusíme pod pokličkou a nakonec přidáme prolisovaný česnek. Už jen chvilku prohřejeme a směs plníme do vyvařených skleniček. Okraje otřeme vlhkým čistým hadříkem, zavíčkujeme a obrátíme na 10 minut dnem vzhůru. Část si můžeme nechat k okamžitému použití třeba na topinky 😛

V troubě vyhřáté na 80 st. C zavíčkované sklenky 15 minut sterilujeme.