Na 10-12 buchet budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky (ideálně na kynuté těsto)
  • 30 g cukru krupice s vanilkou (vanilkový lusk mám vložený ve sklenici s cukrem)
  • 30 g másla
  • 1,2 dl vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 sušeného droždí
  • plná špetka soli
  • do pekáče plátek másla a trochu oleje

Náplň

  • 90 g mletého máku
  • 6 švestek
  • 2 lžíce švestkového sirupu nebo tekutého medu
  • 1 jablko

Postup:

Do vlažného mléka nasypeme droždí, přidáme trošku cukru a necháme rozpustit. Odvážíme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, rozpuštěné máslo a přilijeme mléko s droždím. Zpracujeme měkké tvárné těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Těsto necháme hodinu vykynout. Z těsta vyválíme váleček a rozkrájíme na 10 – 12 kousků.

Připravíme si náplň zastudena. Nameleme mák a smícháme s jablíčkem, které jsme předem najemno nastrouhali. Ochutíme medem nebo sirupem a důkladně promícháme. Švestky omyjeme a rozpůlíme. Odstraníme pecky.

Na stůl si nasypeme trochu mouky. Z kousků těsta tvoříme placičky, na každou dáme lžíci makové náplně a navrch položíme švestku. Prsty si namočíme v mouce a okraje těsta přitáhneme k sobě a pevně přimáčkneme.

V pekáčku si rozpustíme trochu másla s olejem a buchty v něm vždy ze všech stran smočíme, aby se nám k sobě nepřilepily. Pokládáme vedle sebe.

Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25 minut.