Pečené brambory s domácími tzatziky
Touto jednoduchou super rychlovkou nás uvítala bráchova první žena, když jsme za ním přijeli do Německa. Už je to 25 let! Bože, ten čas letí!
- brambory, buď střední až větší nebo naopak nové maličké (počet dle apetitu strávníků)
- kmín
- olivový olej
- 1 plnotučný tvaroh
- 1 řecký jogurt
- 1 salátová okurka
- čerstvý kopr
- 1 větší lahůdková cibulka
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- cukr
- citronová šťáva
Brambory omyjeme, jsou-li velké, nakrájíme na cca 0,5 cm plátky. Malé brambůrky jen omyjeme, případně překrojíme napůl. Do pekáče nalijeme trochu olivového oleje a naskládáme brambory, které v oleji po obou stranách smočíme. Posolíme, okmínujeme a dáme do trouby rozpálené na 180 st. C na cca 15-20 minut péct.
Mezitím do misky rozstrouháme nahrubo okurku, přidáme tvaroh, jogurt, nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, nasekaný kopr, lžičku olivového oleje a dochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou.