Výborný a šťavnatý koláč s hruškami vám můžu vřele doporučit. Hrušky mají rády čokoládu a tento koláč je barevně i chuťově neodolatelný.

  • 250 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň:

  • 20 g cukru krupice
  • 230 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 tvaroh
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2-3 hrušky
  • špetka soli
  • hrst spařených a oloupaných mandlí

Mouku, cukr, kakao, sůl a prášek do pečiva promícháme, přidáme na kousíčky nakrájené máslo a vejce a umícháme drolivé těsto. Větší dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do ní rozprostřeme a prsty vytvarujeme dno a ještě 3 cm vysoké okraje. Kousek těsta si necháme na posypání koláče. Dno propícháme vidličkou.

V jiné míse vyšleháme tvaroh s cukrem, solí, vejcem, mlékem a pudinkem. Směs vylijeme na těsto. Hrušky oloupeme, vykrojíme semínka a dřevnatou část od stopky. Nakrájíme na širší plátky a poklademe jimi náplň. Navrch rozdrobíme zbytek těsta a posypeme nasekanými mandlemi.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 30 minut. Potom troubu vypneme a koláč necháme ještě 5 minut dojít.