Nádivkový duel
Na dnešek jsme pro vás s naším Kubou nachystali nádivkový duel. Utkají se v něm nádivka masová a nádivka vegetariánská. To proto, kdyby vás přepadla kreativní múza a měli jste potřebu improvizovat. Pro zjednodušení je postup maso i vege stejný, až do závěrečné rovinky 🙂
Na 2 nádivky o rozměru 18 x 24 cm budeme potřebovat:
- 450 ml zeleninového vývaru (nebo 1 kostka bio zeleninového bujónu rozvařeného ve vodě)
- 200 g libové slaniny
- 190 g uzeného tempehu (1 balení, k dostání ve zdravé výživě i některých supermarketech)
- 100 g kešu oříšků
- 50 g másla
- 10 rohlíků
- 10 vajec
- 1 dl smetany
- 1 cibule
- misku směsi zelených bylin (u nás to byl medvědí česnek, pažitka, celerové lístečky a všechny zelené zbytky z mrazáku)
- 1 lžíce sojové omáčky
- sůl, čerstvě mletý pepř
- špetka muškátového oříšku
- olej
Postup:
Nachystáme si zeleninový vývar, nakrájíme rohlíky, cibuli, tempeh i slaninu na kostičky. Rohlíky nasypeme na plech a necháme trochu okorat v troubě vyhřáté na 120 st. C, přibližně 20 minut.
Cibuli rozdělíme do dvou kastrolů, podlijeme olejem a orestujeme lehce dorůžova. Do jednoho kastrolu přidáme tempeh, opečeme a zakápneme sojovkou. Do druhého kastrolu nasypeme slaninu a opečeme, až také zrůžoví.
Rozehřejeme máslo. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme sníh. Do žloutků nalijeme smetanu a rozehřáté máslo, osolíme, opepříme a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Vidličkou rozšleháme.
Do okoralých rohlíků nasypeme všechny posekané bylinky, polijeme je žloutkovou směsí a promícháme. Přimícháme také nasekané kešu ořísky. V této fázi směs rozdělíme na dvě části. Do jedné přimícháme tempeh a polovinu bílků a lehce promícháme. Do druhé přimícháme slaninu a zbytek bílků a také lehce promícháme.
Formu vyložíme dvěma kusy pečícího papíru, ze kterých uděláme dva oddělené „chlívečky“ a do každé části přendáme jeden druh nádivky. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 35 minut.
Když jsme naše dílo ochutnávali, shodli jsme se celá rodina na známce 1 pro obě. Jen té se slaninou bychom přidali ještě hvězdičku za to, že byla úžasně šťavnatá 🙂