Batáty patří mezi nejstarší potraviny světa. Do Evropy se dostaly z tropických oblastí Ameriky dokonce o mnoho let dřív než brambory. Vypadá to, že brambory je, co se věhlasu týká, totálně převálcovaly. Teda aspoň u nás. Je to škoda, protože batáty by běžným bramborám daly na frak svými výživovými vlastnostmi 🙂

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 3 stroužky česneku
  • 2 bio zeleninové bujóny
  • 1 batát
  • 1 cibule
  • 1 dl kokosového mléka
  • 1 sklenička černé čočky Beluga
  • několik listů medvědího česneku
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • olej

Postup:

Čočku několikrát propláchneme a zalijeme dostatečným množstvím vody. Uvaříme doměkka, asi 20 minut.

Z batátu ukrojíme 4 slabé plátky na ozdobení. Zbytek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na nudličky, které orestujeme dorůžova na troše oleje. Přidáme nakrájený batát, chvilku společeně restujeme a potom zalijeme vroucí vodou. Přidáme bujónové kostky, muškátový oříšek a povaříme asi 15 minut. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme kokosovým mlékem. Jen minutku ještě povaříme.

Na trošce oleje opečeme plátky batátu na ozdobu. Dva lístky medvědího česneku rozkrájíme na ozdobu.

Polévku rozdělíme na porce, přidáme uvařenou čočku, posypeme nasekaným medvědím česnekem a ozdobíme upečeným kolečkem batátu a celými lístky medvědího česneku.