Na malou dortovou formu o průměru 17 cm:

  • 4 bílky
  • 100 g rozinek
  • 80 g hladké dortové mouky
  • 80 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 60 g moučkového cukru
  • 40 g kandované pomerančové kůry
  • 2 lžíce kokosového tuku
  • 1 menší jablko
  • 1 dl rumu
  • špetička soli
  • máslo a hrubou mouku na vysypání formy

Rumová poleva

  • 20 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu z rozinek
  • 1 lžička vroucí vody

Postup:

Rozinky si namočíme do rumu min. 3 hodiny předem. Potom rozinky přecedíme. Kokosový tuk rozehřejeme, jablko oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, ořechy nasekáme na kousky. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh. Na 4x do něj všleháme cukr. Potom už šlehač odložíme a stěrkou, velmi zlehka vmícháme po kapkách tuk a po troškách mouku. Nakonec přimícháme zvolna ještě nakrájené jablíčko, ořechy a kandovanou kůru. Těsto přendáme do vymazané a vysypané formy a upečeme v troubě při 160 st. C cca 30 minut dorůžova.

Chlebíček necháme vystydnout, poté ho přendáme na talíř a polijeme polevou. V hrnečku smícháme cukr s vodou a rumem na hladkou kašičku a pomocí lžíce pokropíme a potřeme chlebíček.