Biskupský chlebíček
Na malou dortovou formu o průměru 17 cm:
- 4 bílky
- 100 g rozinek
- 80 g hladké dortové mouky
- 80 g vyloupaných vlašských ořechů
- 60 g moučkového cukru
- 40 g kandované pomerančové kůry
- 2 lžíce kokosového tuku
- 1 menší jablko
- 1 dl rumu
- špetička soli
- máslo a hrubou mouku na vysypání formy
Rumová poleva
- 20 g moučkového cukru
- 1 lžíce rumu z rozinek
- 1 lžička vroucí vody
Postup:
Rozinky si namočíme do rumu min. 3 hodiny předem. Potom rozinky přecedíme. Kokosový tuk rozehřejeme, jablko oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, ořechy nasekáme na kousky. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh. Na 4x do něj všleháme cukr. Potom už šlehač odložíme a stěrkou, velmi zlehka vmícháme po kapkách tuk a po troškách mouku. Nakonec přimícháme zvolna ještě nakrájené jablíčko, ořechy a kandovanou kůru. Těsto přendáme do vymazané a vysypané formy a upečeme v troubě při 160 st. C cca 30 minut dorůžova.
Chlebíček necháme vystydnout, poté ho přendáme na talíř a polijeme polevou. V hrnečku smícháme cukr s vodou a rumem na hladkou kašičku a pomocí lžíce pokropíme a potřeme chlebíček.