Musaka z uzeného tempehu a cukety
Přísahám, tohle je pro letošek poslední recept z cukety. Jedna vytrvalkyně ještě odpočívala v lednici 🙂
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 balíček uzeného tempehu
- 1 střední cuketa
- 1 cibule
- 1 velké stroužky česneku
- 2 dl rajčatového pyré
- 4 střední až větší brambory
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 40 g másla
- cca 1.5 dl mléka
- 30 g strouhaného sýru parmazánového typu
- hrubozrnné kari
- sůl
- citronová šťáva
- olej
Postup:
Cibuli rozkrájíme na proužky a orestujeme na oleji dorůžova. Přidáme tempeh nakrájený na velmi jemné nudličky, česnek rozkrájený na kousky a cuketu rozkrájenou na tenké plátky. Zasypeme kari kořením a solí a chvilku opékáme. Zalijeme rajčatovým pyré a trochou vody a chvilku podusíme pod pokličkou.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Rozehřejeme máslo, přidáme k němu mouku a usmažíme světlou jíšku. Osolíme, přidáme taky trochu kari, zalijeme mlékem a svaříme na bešamel. Měl by mít konzistenci tekutého pudinku.
Směs s tempehem nalijeme do zapékací misky, povrch poklademe plátky brambor a celé zalijeme bešamelem. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu 35 minut. Potom sundáme alobal, musaku posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme pod grilem ještě asi 25 minut dozlatova.