Přísahám, tohle je pro letošek poslední recept z cukety. Jedna vytrvalkyně ještě odpočívala v lednici 🙂

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 1 balíček uzeného tempehu
  • 1 střední cuketa
  • 1 cibule
  • 1 velké stroužky česneku
  • 2 dl rajčatového pyré
  • 4 střední až větší brambory
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 40 g másla
  • cca 1.5 dl mléka
  • 30 g strouhaného sýru parmazánového typu
  • hrubozrnné kari
  • sůl
  • citronová šťáva
  • olej

Postup:

Cibuli rozkrájíme na proužky a orestujeme na oleji dorůžova. Přidáme tempeh nakrájený na velmi jemné nudličky, česnek rozkrájený na kousky a cuketu rozkrájenou na tenké plátky. Zasypeme kari kořením a solí a chvilku opékáme. Zalijeme rajčatovým pyré a trochou vody a chvilku podusíme pod pokličkou.

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Rozehřejeme máslo, přidáme k němu mouku a usmažíme světlou jíšku. Osolíme, přidáme taky trochu kari, zalijeme mlékem a svaříme na bešamel. Měl by mít konzistenci tekutého pudinku.

Směs s tempehem nalijeme do zapékací misky, povrch poklademe plátky brambor a celé zalijeme bešamelem. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu 35 minut. Potom sundáme alobal, musaku posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme pod grilem ještě asi 25 minut dozlatova.