Co budeme potřebovat na 4 porce:

  • 4 malé bochníčky chleba (v pekárně mi je upekly na zakázku)
  • 400 g hovězího plecka
  • 400 g vepřového plecka
  • 300 g červených vařených fazolí
  • 100 g slaniny
  • 50 g mraženého hrášku
  • 50 g mražené kukuřice
  • 3 velké cibule
  • 3 velké stroužky česneku
  • 3 lžíce rajčatové passaty
  • 1 hovězí bio bujonová kostka
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce odkrojeného másla
  • 1 vrchovatá lžíce sladké papriky
  • 1 vrchovatá lžička chilli koření (nebo dle vaší chuti)
  • olej

Postup:

Přípravu začneme od fazolí. Jsou 3 možnosti. 1. a nejlepší: máme-li fazole od minule v balíčku v mrazáku, 2. máme-li je v suchém stavu, den předem namočíme do chladné vody a druhý den v nové vodě uvaříme doměkka – cca 1,5 hodiny. 3. možnost – koupit konzervičku.

Do většího kastrolu nalijeme olej, nasypeme posekanou cibuli a česnek a orestujeme dozlatova. Velmi často mícháme, aby se cibule s česnekem nepřipálily. Přidáme pokrájenou slaninu a ještě restujeme, až se slanina rozškvíří. Potom přisypeme pokrájené maso. Maso nakrájíme na takové kostičky, aby se daly rovnou nabírat na lžíci a jíst.

Zvýšíme teplotu a maso necháme zatáhnout. Opět promícháváme. Maso nejdřív pustí šťávu a my ho necháme pěkně vydusit. Když už je maso zcela bez tekutiny a syčí. Posypeme chilli a paprikou, promícháme a podlijeme ho trochou horké vody. Přiklopíme pokličkou a necháme zase vydusit. Od masa se v žádném případě nevzdalujeme, protože celý proces přípravy je na hranici připálení. Nebudu zdůrazňovat, že připálit se nesmí, protože by paprika zhořkla 😛 . Podlévání a vydušení opakujeme až do změknutí masa.

V mezičase si připravíme jíšku. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a mícháme, až se máslo rozpustí. Jíška začne pěnit a my stále mícháme, dokud nezačne vonět. Potom stáhneme z plotny a necháme vystydnout.

Maso se bude připravovat dost možná kolem 90 minut. Když už se přiblížila doba, kdy je maso měkké, zalijeme ho opět vodou a rozmícháme v ní připravenou jíšku. Přidáme bujon, passatu, fazole, hrášek a kukuřici a vaříme, dokud guláš nezhoustne. V tomto případě by měl být hutší, aby omáčka v chlebu vydržela. Je-li potřeba, guláš dochutíme.

Z chlebů odkrojíme vrchní část a střídku vydlabeme. Vydlabeme je důkladně, aby se nám omáčka zbytečně do střídky nenasakovala. Ovšem pozor na poškození kůrky :). Hotový guláš nalijeme do vydlabaných bochníčků a ozdobíme dle chuti.

Kubovi, který mi s gulášem pomáhal, bylo líto té ohromné hromady chleba, kterou vydlabal, a tak vymyslel úžasné chlebové krokety, na něž uveřejníme recept zítra.