Mexický guláš v chlebu
Co budeme potřebovat na 4 porce:
- 4 malé bochníčky chleba (v pekárně mi je upekly na zakázku)
- 400 g hovězího plecka
- 400 g vepřového plecka
- 300 g červených vařených fazolí
- 100 g slaniny
- 50 g mraženého hrášku
- 50 g mražené kukuřice
- 3 velké cibule
- 3 velké stroužky česneku
- 3 lžíce rajčatové passaty
- 1 hovězí bio bujonová kostka
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 vrchovatá lžíce odkrojeného másla
- 1 vrchovatá lžíce sladké papriky
- 1 vrchovatá lžička chilli koření (nebo dle vaší chuti)
- olej
Postup:
Přípravu začneme od fazolí. Jsou 3 možnosti. 1. a nejlepší: máme-li fazole od minule v balíčku v mrazáku, 2. máme-li je v suchém stavu, den předem namočíme do chladné vody a druhý den v nové vodě uvaříme doměkka – cca 1,5 hodiny. 3. možnost – koupit konzervičku.
Do většího kastrolu nalijeme olej, nasypeme posekanou cibuli a česnek a orestujeme dozlatova. Velmi často mícháme, aby se cibule s česnekem nepřipálily. Přidáme pokrájenou slaninu a ještě restujeme, až se slanina rozškvíří. Potom přisypeme pokrájené maso. Maso nakrájíme na takové kostičky, aby se daly rovnou nabírat na lžíci a jíst.
Zvýšíme teplotu a maso necháme zatáhnout. Opět promícháváme. Maso nejdřív pustí šťávu a my ho necháme pěkně vydusit. Když už je maso zcela bez tekutiny a syčí. Posypeme chilli a paprikou, promícháme a podlijeme ho trochou horké vody. Přiklopíme pokličkou a necháme zase vydusit. Od masa se v žádném případě nevzdalujeme, protože celý proces přípravy je na hranici připálení. Nebudu zdůrazňovat, že připálit se nesmí, protože by paprika zhořkla 😛 . Podlévání a vydušení opakujeme až do změknutí masa.
V mezičase si připravíme jíšku. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a mícháme, až se máslo rozpustí. Jíška začne pěnit a my stále mícháme, dokud nezačne vonět. Potom stáhneme z plotny a necháme vystydnout.
Maso se bude připravovat dost možná kolem 90 minut. Když už se přiblížila doba, kdy je maso měkké, zalijeme ho opět vodou a rozmícháme v ní připravenou jíšku. Přidáme bujon, passatu, fazole, hrášek a kukuřici a vaříme, dokud guláš nezhoustne. V tomto případě by měl být hutší, aby omáčka v chlebu vydržela. Je-li potřeba, guláš dochutíme.
Z chlebů odkrojíme vrchní část a střídku vydlabeme. Vydlabeme je důkladně, aby se nám omáčka zbytečně do střídky nenasakovala. Ovšem pozor na poškození kůrky :). Hotový guláš nalijeme do vydlabaných bochníčků a ozdobíme dle chuti.
Kubovi, který mi s gulášem pomáhal, bylo líto té ohromné hromady chleba, kterou vydlabal, a tak vymyslel úžasné chlebové krokety, na něž uveřejníme recept zítra.
One thought on “Mexický guláš v chlebu”