Na 5 malých skleniček budeme potřebovat:

  • 4 velká jablka
  • 2 velké hrušky
  • 5 hroznů modrého vína
  • 2 hrsti rakytníku
  • šťáva ze 2 citronů
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 5 hřebíčků
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • 1/3 lžičky mletého badyánu
  • 1/2 kg třtinového cukru

Postup:

Jablka a hrušky omyjeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na kostičky. Nasypeme do hlubokého plechu. Přidáme otrhané kuličky vína a rakytníku, zalijeme vymačkanými citrusy, zasypeme cukrem a kořením a upečeme v troubě při 180 st. C po dobu 25 minut.

Mezitím si vyvaříme malé skleničky a malou naběračku a ovocem skleničky naplníme. Vlhkou utěrkou otřeme hrdlo skleniček a zavíčkujeme. Ponoříme do půlky do horké vody a při 80 st. 10 minut sterilizujeme.

Samozřejmě jednu dávku hned vyzkoušíme. Do čajové konvice dáme 5 vrchovatých lžic pečené směsi a zalijeme horkou vodou. Když voda trochu zchladne, přidáme citronovou šťávou dle vlastní chuti. Podáváme v hrnečku se lžičkou, abychom mohli ujídat i ovoce.