Podzimní pečený čaj
Na 5 malých skleniček budeme potřebovat:
- 4 velká jablka
- 2 velké hrušky
- 5 hroznů modrého vína
- 2 hrsti rakytníku
- šťáva ze 2 citronů
- šťáva z 1 pomeranče
- 5 hřebíčků
- 1 vrchovatá lžička skořice
- 1/3 lžičky mletého badyánu
- 1/2 kg třtinového cukru
Postup:
Jablka a hrušky omyjeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na kostičky. Nasypeme do hlubokého plechu. Přidáme otrhané kuličky vína a rakytníku, zalijeme vymačkanými citrusy, zasypeme cukrem a kořením a upečeme v troubě při 180 st. C po dobu 25 minut.
Mezitím si vyvaříme malé skleničky a malou naběračku a ovocem skleničky naplníme. Vlhkou utěrkou otřeme hrdlo skleniček a zavíčkujeme. Ponoříme do půlky do horké vody a při 80 st. 10 minut sterilizujeme.
Samozřejmě jednu dávku hned vyzkoušíme. Do čajové konvice dáme 5 vrchovatých lžic pečené směsi a zalijeme horkou vodou. Když voda trochu zchladne, přidáme citronovou šťávou dle vlastní chuti. Podáváme v hrnečku se lžičkou, abychom mohli ujídat i ovoce.