Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Poznámka mého manžela, že „hlíva v Mexiku asi neroste“ mě nemůže rozhodit. Supermarkety tam určitě mají a když my si můžeme u nás koupit rambutan nebo kumkvat, proč by si Mexičan nemohl koupit hlívu, že jo? 😀

Na 5 porcí budeme potřebovat:

  • 300 g hlívy ústřičné (po odkrájení nožiček)
  • 160 g uvařených červených fazolí (můžou být i mražené nebo naložené)
  • 50 g mražené kukuřice
  • 50 g mraženého hrášku
  • 10 cm zelené části pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 velké rajče
  • 1 cibule
  • 1 zeleninový bio bujon
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička sušeného lahůdkového droždí
  • 1/2 lžičky chilli koření
  • dle potřeby sůl
  • olej

Bramborová kaše

  • 8 brambor
  • 50 g másla
  • cca 1 dl teplého mléka
  • sůl
  • kmín uzavřený v čajovém sítku

Postup:

Na oleji orestujeme drobně pokrájenou cibulku a česnek dozlatova. Přidáme uvařené fazole a ještě chvíli restujeme. Zasypeme moukou, chilli kořením a paprikou a po chvilce zalijeme vlažnou vodou. Paprika se nesmí připálit, aby nezhořkla.

Přidáme pokrájenou hlívu a za častého míchání povaříme. Rajče nařízneme, přelijeme vroucí vodou a oloupeme. Nakrájíme na drobné kousky a i se semínky přidáme k hlívě. Přidáme také rozdrobený bujón. Vsypeme kukuřici, hrášek a drobně pokrájený pórek a ještě asi 5 minut povaříme. Dochutíme sojovkou, sušeným droždím a případně trochou soli. Už jen minutku povaříme.

V mezičase oloupeme a omyjeme brambory. Nakrájíme je na kousky, zalijeme teplou vodou, osolíme, vložíme kmín v čajovém sítku a uvaříme doměkka. Slijeme vodu, přidáme máslo a necháme přiklopené rozpustit. Mléko trochu ohřejeme, vlijeme do brambor a rozmělníme šťouchadlem na brambory.