Mexický kotlík s hlívou ústřičnou a bramborovou kaší
Poznámka mého manžela, že „hlíva v Mexiku asi neroste“ mě nemůže rozhodit. Supermarkety tam určitě mají a když my si můžeme u nás koupit rambutan nebo kumkvat, proč by si Mexičan nemohl koupit hlívu, že jo? 😀
Na 5 porcí budeme potřebovat:
- 300 g hlívy ústřičné (po odkrájení nožiček)
- 160 g uvařených červených fazolí (můžou být i mražené nebo naložené)
- 50 g mražené kukuřice
- 50 g mraženého hrášku
- 10 cm zelené části pórku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 velké rajče
- 1 cibule
- 1 zeleninový bio bujon
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička sušeného lahůdkového droždí
- 1/2 lžičky chilli koření
- dle potřeby sůl
- olej
Bramborová kaše
- 8 brambor
- 50 g másla
- cca 1 dl teplého mléka
- sůl
- kmín uzavřený v čajovém sítku
Postup:
Na oleji orestujeme drobně pokrájenou cibulku a česnek dozlatova. Přidáme uvařené fazole a ještě chvíli restujeme. Zasypeme moukou, chilli kořením a paprikou a po chvilce zalijeme vlažnou vodou. Paprika se nesmí připálit, aby nezhořkla.
Přidáme pokrájenou hlívu a za častého míchání povaříme. Rajče nařízneme, přelijeme vroucí vodou a oloupeme. Nakrájíme na drobné kousky a i se semínky přidáme k hlívě. Přidáme také rozdrobený bujón. Vsypeme kukuřici, hrášek a drobně pokrájený pórek a ještě asi 5 minut povaříme. Dochutíme sojovkou, sušeným droždím a případně trochou soli. Už jen minutku povaříme.
V mezičase oloupeme a omyjeme brambory. Nakrájíme je na kousky, zalijeme teplou vodou, osolíme, vložíme kmín v čajovém sítku a uvaříme doměkka. Slijeme vodu, přidáme máslo a necháme přiklopené rozpustit. Mléko trochu ohřejeme, vlijeme do brambor a rozmělníme šťouchadlem na brambory.