Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 500 g vařených brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g hrubé krupice
  • 1 vejce
  • sůl
  • švestky
  • hrnek máku
  • moučkový cukr
  • máslo

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu zchladnout a oloupeme. Nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s moukou, krupicí a vejcem. Rychle zpracujeme těsto, ze kterého utvoříme váleček. Nožem odkrajujeme stejné kousky, ukoulíme kuličku, rozplácneme, doprostřed vložíme omytou a dobře osušenou švestku a zabalíme. Knedlíky pokládáme na pomoučený vál, aby se nepřilepily k podložce.

Když máme všechny hotové, vložíme do silně vroucí, osolené, vody a vaříme 8-10 minut.

Mezitím si rozehřejeme máslo a umeleme mák.

Hotové knedlíky z vody svižně vyndáme děrovanou naběračkou. Hned rozdělíme na talíře, posypeme mákem, cukrem a přelijeme máslem. Kdo má rád, přidá i zakysanou smetanu 🙂