Slaný norimberský koláč z listového těsta
Na koláč o průměru 28 cm budeme potřebovat:
- 1 a půl rozváleného listového těsta
- 1 balení Norimerských klobásek
- 100 g kysaného zelí
- 1 větší cibule
- 1 dl světlého piva
- 2 stroužky česneku
- 2 snítky tymiánu
- 1 dl světlého piva
- sůl, čerstvě mletý pepř
- špetka cukru
- olej
- vejce na potření těsta
Postup:
Klobásky opečeme na grilovací pánvi na trošce oleje dorůžova. Na oleji necháme zezlátnout pokrájenou cibulku s česnekem a troškou cukru. Když už je cibulka světle zlatá, přilijeme pivo a necháme vydusit. Přidáme odraný tymián, pepř, sůl a pokrájené zelí. Dusíme asi 5 minut. Směs necháme pár minut zchladnout.
Do koláčové formy vložíme vyválené těsto i s pečícím papírem, na delší straně kus uřízneme a nastavíme ho po straně. Prsty přimáčkneme. Dno propícháme vidličkou a posypeme klobáskami, které jsme rozkrájeli na cca 1,5 cm kousky. Navrch navrstvíme zelí a rozprostřeme do krajů. Překryjeme volnými kraji těsta a ještě kusem těsta z dalšího balení. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 st. C. Bude to trvat asi 18 minut.