Mangoldová roláda
Co budeme potřebovat:
- 80 g hladké mouky
- mísa mangoldových listů
- 20 g kukuřičného škrobu
- 4 vejce
- 100 g zakysané smetany
- 60 g uvařeného mangoldu
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka jedlé sody
- sůl a pepř
Krém
- 80 g nivy
- 1 ricotta
- 100 g zakysané smetany
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 40 g vlašských ořechů
- pepř, sůl
- čerstvý tymián
Postup:
Nejdříve si opláchneme a v osolené vodě uvaříme po dobu asi 5 minut mangold. Slijeme a zchladlý důkladně vyždímáme a posekáme nadrobno. V kuchyňském robotu rozšleháme žloutky s trochou soli a pepře, přidáme zakysanou smetanu, škrob, mangold a mouku smíchanou s práškem. Vy vysoké nádobě si ušleháme bílky s trochou jedlé sody a lehounce vmícháme do těsta. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem a těsto na něj vylijeme. Stěrkou rozetřeme po celé ploše do tvaru obdélníku. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova, což trvá přibližně 8-10 minut.
Mezitím si nasekáme ořechy, nastrouháme nivu a smícháme je s ricottou, smetanou, hořčicí. Ochutíme solí, pepřem a tymiánem.
Když je korpus upečený, vyndáme ho z trouby a přetáhneme i s pečícím papírem na vlhkou utěrku. Po chvilce roládu otočíme, opatrně stáhneme papír (ta tu stranu natřeme náplň) a stočíme i s utěrkou do rolády. Asi po pěti minutách roládu rozmotáme, potřeme náplní, na horním okraji ne zcela do kraje a smotáme. Obalíme alobalem a necháme odležet v lednici nejlépe přes noc. Potom krájíme na plátky.
Inspirovala jsem se na http://varecha.pravda.sk/recepty/piskotova-slana-rolada-s-modrym-syrom-a-cer/31327-recept.html