Co budeme potřebovat:

  • 80 g hladké mouky
  • mísa mangoldových listů
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 4 vejce
  • 100 g zakysané smetany
  • 60 g uvařeného mangoldu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka jedlé sody
  • sůl a pepř

Krém

  • 80 g nivy
  • 1 ricotta
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 40 g vlašských ořechů
  • pepř, sůl
  • čerstvý tymián

Postup:

Nejdříve si opláchneme a v osolené vodě uvaříme po dobu asi 5 minut mangold. Slijeme a zchladlý důkladně vyždímáme a posekáme nadrobno. V kuchyňském robotu rozšleháme žloutky s trochou soli a pepře, přidáme zakysanou smetanu, škrob, mangold a mouku smíchanou s práškem. Vy vysoké nádobě si ušleháme bílky s trochou jedlé sody a lehounce vmícháme do těsta. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem a těsto na něj vylijeme. Stěrkou rozetřeme po celé ploše do tvaru obdélníku. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova, což trvá přibližně 8-10 minut.

Mezitím si nasekáme ořechy, nastrouháme nivu a smícháme je s ricottou, smetanou, hořčicí. Ochutíme solí, pepřem a tymiánem.

Když je korpus upečený, vyndáme ho z trouby a přetáhneme i s pečícím papírem na vlhkou utěrku. Po chvilce roládu otočíme, opatrně stáhneme papír (ta tu stranu natřeme náplň) a stočíme i s utěrkou do rolády. Asi po pěti minutách roládu rozmotáme, potřeme náplní, na horním okraji ne zcela do kraje a smotáme. Obalíme alobalem a necháme odležet v lednici nejlépe přes noc. Potom krájíme na plátky.

Inspirovala jsem se na http://varecha.pravda.sk/recepty/piskotova-slana-rolada-s-modrym-syrom-a-cer/31327-recept.html