Paštika z vepřového bůčku a drůbežích jater
Příprava paštiky byla na výslovné přání staršího syna, ale po jejím uvaření jsem se zařekla, že už nikdy! Dost práce a hlavně mastnoty. Jenže výsledek byl tak skvělý, že jsem na trampoty brzy zapomněla…. 🙂
- 800 g vepřového bůčku bez kosti
- 500 g kuřecích jater
- 1 velká cibule
- olej
- 200 ml šlehačky
- 2 vejce
- 100 g plátků slaniny
- sůl, pepř, muškátový oříšek, 3 kuličky nového koření 3 hřebíčky, sušený zázvor, 2 bobkové listy
- čersvý tymiák a saturejka
- 1 lžička nakládaného zeleného pepře
Bůček osolíme, podlijeme trošičkou oleje a upečeme v troubě při 180 st. C po dobu 1,5 hodiny. Jednu hodinu pečeme zakrytý alobalem nebo poklicí a půl hodiny bez ní.
Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme nakrájenou cibuli s bobkovým listem a když zezlátne, přihodíme očištěná, pokrájená játra. V hmoždíři nebo suribachi misce roztlučeme hřebíček a nové koření, nastrouháme trochu muškátového oříšku a přihodíme k játrům. Necháme zatáhnout. Potom odstraníme bobkový list a na mlýnku na maso pomeleme bůček i játra, to vše opakujeme 3x, aby paštika byla jemná. Osolíme, přidáme nadrané lístečky saturejky a tymiánu, nakládaný pepř, šlehačku, 2 vejce a promícháme.
Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny, paštiku do ní přendáme, poklademe zbytkem slaniny, přikryjeme alobalem (alobal propícháme lehce nožíkem, aby mohla unikat pára) a dáme do trouby do vyššího plechu napuštěného vodou na hodinu a půl zapéct. Pečeme při 170 st. C. Z uvedeného množství zbude ještě na půlkilovou skleničku, kterou vypaříme vroucí vodou, naplníme paštikou aspoň jeden a půl centimetru pod okraj, zavíčkujeme a pečeme v pekáčku společně s formou.
Upečenou, zchladlou paštiku z formy vyklopíme a nakrájíme na plátky.
Na paštiku jsem si zatím ještě netroufla, ale vypadá to jednoduše, budu se muset hecnou 😀 http://cookingwithsusa.blogspot.cz
Hecněte, ta námaha stojí zato. Já dělala jako první paštiku jen z jater. Ta je jednodušší 🙂