Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na cca 11 ks budeme potřebovat:

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 1/2 kostičky droždí
  • velká špetka soli
  • velká špetka cukru

Na smažení

  • řepkový olej

Na ozdobení

  • 5 stroužků česneku
  • kečup
  • strouhaný eidam
  • petrželka

Postup:

Mléko ohřejeme na mírnou teplotu. Rozdrobíme do něj droždí a přisypeme špetku cukru. Necháme vzejít kvásek. Potom smícháme s moukou a solí a zpracujeme měkké, pružné těsto. Ideálně se k tomu hodí kuchyňský robot. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě přibližně třičtvrtě hodiny.

A teď vám prozdradím tip přímo od langošáka ze stánku. Vykynuté těsto rozdělíme na malé kousky a rozválíme je na velmi tenké placky. Ale ne na pomoučeném stole, ale na poolejovaném stole. Místy protrhané dírky jsou žádoucí. Naolejujeme i plech, na který budeme placky přendavat a po mírném opětovném vykynutí opět roztáhneme placky natenko a prsty do nich ještě vytlačíme ďolíčky.

V malém kastrolu rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a když je olej dostatečně rozpálený, vkládáme do něj připravené langoše. Budou mít snahu se uprostřed vzdout, tak je potřeba je právě uprostřed tlačit dolů do oleje, aby nebyly ve středu světlé. Smažení trvá opravdu krátce, takže langoš obrátíme a dosmažíme chviličku i z druhé strany. Usmažené necháváme okapat na papírových ubrouscích.

Česnek prolisujeme, smícháme s trochou vody a touto směsí langoše potíráme. Pokapeme kečupem a posypeme sýrem a nasekanou petrželkou. Podáváme neprodleně po usmažení. Teplé jsou nejlepší.

Tip:

Můžete vymyslet desítky různých obloh a vylepšení, ale podle mého je nejlepší starý dobrý „královský langoš“ s česnekem, kečupem a prachobyčejným eidamem 😀