Na koláčovou formu o průměru 30 cm budeme potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 4 lžíce chladné vody
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Náplň

  • 5 jablek
  • 1,5 dl vody
  • 2 vrchovaté lžičky vanilkového pudinkového prášku
  • 2 lžíce rozinek
  • špetka soli
  • pokud jsou jablíčka nevýrazná, tak ještě trochu cukru a citrónové šťávy

Drobenka

  • 30 g másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • hrst vyloupaných vlašských ořechů
  • hrst jemných ovesných vloček

Postup:

Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasypeme do kastrolu, podlijeme troškou vody, přidáme rozinky, špetičku soli a chvilku podusíme. Ve sklence vody rozmícháme škrob a nalijeme k jablíčkům. Chvilku povaříme, až směs lehce zahoustne.
V misce smícháme mouku, pokrájené máslo, sůl, vodu a žloutek. Vypracujeme hladké, jemné těsto a necháme jej odpočinout aspoň dvě hodiny v lednici. Odpočinuté těsto rozválíme na pečícím papíře dle velikosti koláčové formy s tím, aby přesahovalo i do výšky po stranách. Těsto i s papírem přemístíme do formy.
Jablečnou směs rozetřeme na těsto a posypeme žmolenkou vytvořenou z rozsekaných ořechů, vloček, cukru a másla.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 35 minut.