Květák s arašídovým bešamelem
Na 2 porce budeme potřebovat:
- květák – množství dle jeho velikosti a vašeho hladu
- 40 g cizrnové mouky (nebo jiné pro bezlepkáře, případně pšeničné pro ty, kdo dietu neřeší)
- 30 g másla
- 2 vrchovaté lžíce arašídového másla
- 1-2 dl mléka, množství záleží na použité mouce (mléko můžeme použít kravské i rostlinné)
- hrst čerstvých arašídů
- chilli paprička dle chuti
- sůl dle chuti
- limetová šťáva dne chuti
- koriandr na ozdobení
Postup:
Arašídy opražíme na suché pánvičce, až začne jejich růžová košilka místy hnědnout. Pak je přesypeme na čistou utěrku, zabalíme a dlaněmi poválíme. Většina slupiček se tak uvolní. Oloupané oříšky přendáme do sekáčku a nahrubo posekáme (příp. i v mixéru nebo nožem).
Květák omyjeme, rozdělíme na větší růžičky, osolíme a uvaříme v páře do změknutí. Cca 6-8 minut. V kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Přidáme mléko, chilli a arašídové máslo. Vaříme do zhoustnutí za stálého míchání. Dle vlastní chuti doladíme solí a limetovou šťávou.
Květák rozdělíme na talíře, přelijeme arašídovým bešamelem, posypeme praženými arašídy a ozdobíme koriandrem.