Risotto s hráškovým pyré a restovaným česnekem
5 (100%) 1 hlas(ů)

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 300 g rýže Arborio
  • 3/4 l zeleninového vývaru (nebo svařené 2 kostky bio zeleninového bujónu)
  • 1,5 dl suchého bílého vína
  • 50 g mraženého hrášku
  • 40 g másla
  • 30 g sýru parmazánového typu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • olivový olej

Hráškové pyré

  • 200 g mraženého hrášku
  • 1/2 bio zeleninového bujónu
  • 1/2 dl bílého vína

Na ozdobení

  • 3 stroužky česneku
  • několik bazalkových listů
  • olivový olej
  • několik lupínků sýra parmazánového typu

Postup:

Pokud nemáme pravý vývar, svaříme bujónové kostky v 3/4 litru vody. Cibuli nakrájíme najemno a česnek na plátky. Ve velkém kastrolu rozehřejeme olej a cibuli na něm necháme za častého míchání zesklovatět spolu s česnekem. Přisypeme suchou rýži a lehce orestujeme, aby se celá obalila olejem a zatáhla se. Potom přilijeme bílé víno a za stálého míchání vydusíme. Potom vždy zalijeme 2 naběračkami vývaru, přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Rýži je třeba velmi často míchat. Opakujeme až do stavu, kdy je rýže krémová, ale pevná na skus. Tehdy přidáme máslo, nastrouhaný sýr, mražený hrášek a hráškové pyré a důkladně promícháme.

Hráškové pyré si v mezičase připravíme následovně: v kastrolku přivedeme k varu 1,5 dl vody s půl kostky bujónu a trošičkou bílého vína. Přisypeme hrášek a dvě minuty povaříme. Rozmixujeme ponorným mixérem a vlijeme do risotta.

Na olivovém oleji orestujeme dorůžova na plátky nakrájený česnek s nahrubo natrhanými bazalkovými listy.

Risotto rozdělíme na talíře, ozdobíme orestovaným česnekem s bazalkou a sýrovými hoblinami.