Karbanátky z hlívy ústřičné
Zase jsem se nechala zlákat obřím trsem hlívy v berounském zelinářství. Jako tradičně jsme si udělali výbornou polévku a taky karbanátky. V našem „odlehčeném“ jídelníčku se vyjímaly 🙂
- 300 g hlívových plodnic (bez nožiček)
- 30 g jemných vloček
- 1 vrchovatá lžíce majoránky
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- čerstvě mletý kmín
- 1 rohlík
- trocha mléka
- 1 vejce
- sůl
- olej
- strouhanka
Na salát:
- mísa polníčku
- 1 mrkev
- 3 ředkvičky
- 1 salátová okurka
- šťáva z půlky citronu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička třtinového cukru
- špetka soli
Hlívu uvaříme ve vodě po dobu 20 minut. Cibuli a česnek nakrájíme na kousky a orestujeme spolu s kmínem na trošce oleje. Rohlík roztrháme na několik kusů a namočíme do mléka. Když je hlíva uvařená, slijeme vodu a můžeme jí uschovat jako vývar do polévky. Uvařenou hlívu necháme okapat. Když zchladne, vyždímeme z ní zbytek vody a přendáme do vyšší nádoby. Také z rohlíku vyždímeme mléko a přidáme k hlívě. Přisypeme vločky, orestovanou cibuli, majoránku, lahůdkové droždí, sůl, koření a rozmixujeme ponorným mixérem. Do rozmixované hmoty přidáme vejce a vločky a promícháme. Necháme 15 minut odstát.
V malém kastrolu rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Z hmoty tvoříme malé karbanátky, které z obou stran obalíme ve strouhance a usmažíme v oleji. Z tohoto množství bylo 14 menších karbanátků.
Podáváme se salátem. Polníček omyjeme chladnou vodou, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a ředkvičky, na kolečka nastrouhanou okurku a zalijeme zálivkou. Citron vymačkáme do hrnečku, přidáme olivový olej, cukr a sůl a vyšleháme vydličkou.