Zase jsem se nechala zlákat obřím trsem hlívy v berounském zelinářství. Jako tradičně jsme si udělali výbornou polévku a taky karbanátky. V našem „odlehčeném“ jídelníčku se vyjímaly 🙂

 

  • 300 g hlívových plodnic (bez nožiček)
  • 30 g jemných vloček
  • 1 vrchovatá lžíce majoránky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • čerstvě mletý kmín
  • 1 rohlík
  • trocha mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • olej
  • strouhanka

Na salát:

  • mísa polníčku
  • 1 mrkev
  • 3 ředkvičky
  • 1 salátová okurka
  • šťáva z půlky citronu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička třtinového cukru
  • špetka soli

 

Hlívu uvaříme ve vodě po dobu 20 minut. Cibuli a česnek nakrájíme na kousky a orestujeme spolu s kmínem na trošce oleje. Rohlík roztrháme na několik kusů a namočíme do mléka. Když je hlíva uvařená, slijeme vodu a můžeme jí uschovat jako vývar do polévky. Uvařenou hlívu necháme okapat. Když zchladne, vyždímeme z ní zbytek vody a přendáme do vyšší nádoby. Také z rohlíku vyždímeme mléko a přidáme k hlívě. Přisypeme vločky, orestovanou cibuli, majoránku, lahůdkové droždí, sůl, koření a rozmixujeme ponorným mixérem. Do rozmixované hmoty přidáme vejce a vločky a promícháme. Necháme 15 minut odstát.

V malém kastrolu rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Z hmoty tvoříme malé karbanátky, které z obou stran obalíme ve strouhance a usmažíme v oleji. Z tohoto množství bylo 14 menších karbanátků.

Podáváme se salátem. Polníček omyjeme chladnou vodou, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a ředkvičky, na kolečka nastrouhanou okurku a zalijeme zálivkou. Citron vymačkáme do hrnečku, přidáme olivový olej, cukr a sůl a vyšleháme vydličkou.