Přiznám se, že netuším, jak jsou na tom Italové s kapustou. Takže případným omdlelým italofilům se omlouvám. Ale risotto s  kapustou a celerovými krutonky je fakt pecka 🙂

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 300 g rýže Arborio
  • 200 g kapustových listů
  • 1 velká cibule
  • 2 velké stroužky česneku
  • 2 zeleninové bio bujony
  • 2 dl bílého vína
  • 4 dl vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • trocha kmínu
  • 2 snítky rozmarýnky
  • 30 g másla

Celerové krutonky

  • 4 plátky oloupaného celeru
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • olej

Postup:

Kapustu opereme, vykrájíme tvrdé kusy listů a rozkrájíme na kousky. Cibuli a česnek rozkrájíme na kostičky. Do kastrolu nalijeme olivový olej, zesklovatíme na něm cibuli s česnekem a přisypeme odváženou (suchou) rýži. Promícháme, aby se celá obalila olejem, přidáme kmín  a chvilku restujeme. Přilijeme polovinu vína, přikryjeme pokličkou a chvilku dusíme.

Mezitím si v horké vodě rozpustíme bujony.

K rýži přisypeme kapustu a snítky rozmarýnky. Zalijeme zbytkem vína, promícháme a zase necháme pod pokličkou vydusit.

V mezičase si nakrájíme celer na maličké kostičky a nasypeme na pánev na rozpálený olej. Za velmi častého míchání osmažíme dozlatova. Nakonec podlijeme sojovkou, promícháme a stáhneme z ohně.

Do vydušené rýže nalijeme třetinu vývaru a opět dusíme. Takto pokračujeme až do chvíle, kdy bude rýže příjemná na skus a zůstane v ní ještě trochu tekutiny. Potom do rýže vložíme máslo, přiklopíme a necháme rozpustit.

Na talířích zdobíme celerovými kousky.