Kapustové risotto s rozmarýnou a celerovými krutonky
Přiznám se, že netuším, jak jsou na tom Italové s kapustou. Takže případným omdlelým italofilům se omlouvám. Ale risotto s kapustou a celerovými krutonky je fakt pecka 🙂
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 300 g rýže Arborio
- 200 g kapustových listů
- 1 velká cibule
- 2 velké stroužky česneku
- 2 zeleninové bio bujony
- 2 dl bílého vína
- 4 dl vody
- 4 lžíce olivového oleje
- trocha kmínu
- 2 snítky rozmarýnky
- 30 g másla
Celerové krutonky
- 4 plátky oloupaného celeru
- 1 lžíce sojové omáčky
- olej
Postup:
Kapustu opereme, vykrájíme tvrdé kusy listů a rozkrájíme na kousky. Cibuli a česnek rozkrájíme na kostičky. Do kastrolu nalijeme olivový olej, zesklovatíme na něm cibuli s česnekem a přisypeme odváženou (suchou) rýži. Promícháme, aby se celá obalila olejem, přidáme kmín a chvilku restujeme. Přilijeme polovinu vína, přikryjeme pokličkou a chvilku dusíme.
Mezitím si v horké vodě rozpustíme bujony.
K rýži přisypeme kapustu a snítky rozmarýnky. Zalijeme zbytkem vína, promícháme a zase necháme pod pokličkou vydusit.
V mezičase si nakrájíme celer na maličké kostičky a nasypeme na pánev na rozpálený olej. Za velmi častého míchání osmažíme dozlatova. Nakonec podlijeme sojovkou, promícháme a stáhneme z ohně.
Do vydušené rýže nalijeme třetinu vývaru a opět dusíme. Takto pokračujeme až do chvíle, kdy bude rýže příjemná na skus a zůstane v ní ještě trochu tekutiny. Potom do rýže vložíme máslo, přiklopíme a necháme rozpustit.
Na talířích zdobíme celerovými kousky.