Víte, že kapusta obsahuje víc vápníku než mléko? A ještě k tomu ve formě, která je naším tělem lépe využitelná.

  • 600 g kapustových listů
  • 1 větší cibule
  • 2 rohlíky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • cca 1 lžíce špaldové mouky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olej
  • 10 brambor
  • kmín, sůl
  • 30 g másla
  • teplé mléko
  • 5 listů ledového salátu
  • olivový olej, balzamiko krém, sůl

Kapustu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Mezitím nakrájíme cibuli na malé kostičky a orestujeme na trošce oleje. Rohlíky nakrájíme také na kostičky a odložíme do mísy. Uvařené listy slijeme přes cedník a vymačkáme. Přidáme k suchým rohlíkům a promícháme vidličkou. Potom ještě promícháme rukou. Rohlíky natáhnou zbytek vody. Přimícháme orestovanou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř, vejce a trochu mouky. Promícháme, až se vše spojí. V malém kastrolu rozpálíme olej tak, aby hladina byla cca 2 cm. Pomocí dvou polévkových lžic tvoříme karbanátky a vkládáme rovnou do rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran.

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě s kmínem, uzavřeném v čajovém sítku, doměkka. Z uvařených brambor slijeme vodu, přidáme máslo a teplé mléko a rozšťoucháme na kaši.

Listy salátu omyjeme a nakrájíme na kousky. V misce promícháme s olivovým olejem a balzamiko balzámem. Případně lehce přisolíme.