Houbové špízy s rozpečeným hermelínem
Když si na grilovací jehlu napíchnete dvě absolutně nezdravější houby – shitake a hlívu, nic vás nerozhází. Teda kromě sklenky vína. Tím by se houby zapíjet neměly, jinak vám to bude v břiše pěkně bublat 🙂
Na 2 porce budeme potřebovat:
- 2 hermelíny
- 4 bílé žampiony
- 4 krémové žampiony
- 4 střední plodnice hlívy
- 4 čerstvé houbičky shitake
- 4 cherry rajčátka
- 4 půlené šalotky
- olivový olej
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 1 stroužek česneku
- špetka hladké mouky
- sojová omáčka
- pečící papír
- provázek
- 4 kratší špízové bambusové jehly
Postup:
Z pečícího papíru vystříhneme dva kulaté kusy (nejdříve čtverec, který přeskládáme, jakobychom chtěli vystřihovat známé papírové hvězdičky a zastřihneme okraj, aby byl oblý). Doprostřed položíme hermelíny, posypeme drceným pepřem a svážeme do balíčků.
Houby očistíme ubrouskem, odstraníme nožičky. Šalotky oloupeme a rozdělíme na poloviny (některé šalotky jsou srostlé ze dvou částí). Rajčátka omyjeme. Na špízové jehly střídavě napichujeme krémový žampion, šalotku, shitake, rajčátko, hlívu, šalotku a bílý žampion. Položíme na plech na pečící papír, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Vedle položíme balíčky s hermelínem a dáme do trouby pod gril rozpálený na 170 st. C na cca 25 minut. Po cca 15 minutách špízy obrátíme.
Mezitím si v malém kastrůlku rozpálíme 2 lžíce olivového oleje, přidáme k němu prolisovaný česnek a když začně maličko růžovět, přidáme trošku mouky. Promícháme, zalijeme pár lžícemi vody a dochutíme sojovou omáčkou.