Když si na grilovací jehlu napíchnete dvě absolutně nezdravější houby – shitake a hlívu, nic vás nerozhází. Teda kromě sklenky vína. Tím by se houby zapíjet neměly, jinak vám to bude v břiše pěkně bublat 🙂

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 2 hermelíny
  • 4 bílé žampiony
  • 4 krémové žampiony
  • 4 střední plodnice hlívy
  • 4 čerstvé houbičky shitake
  • 4 cherry rajčátka
  • 4 půlené šalotky
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1 stroužek česneku
  • špetka hladké mouky
  • sojová omáčka
  • pečící papír
  • provázek
  • 4 kratší špízové bambusové jehly

Postup:

Z pečícího papíru vystříhneme dva kulaté kusy (nejdříve čtverec, který přeskládáme, jakobychom chtěli vystřihovat známé papírové hvězdičky a zastřihneme okraj, aby byl oblý). Doprostřed položíme hermelíny, posypeme drceným pepřem a svážeme do balíčků.

Houby očistíme ubrouskem, odstraníme nožičky. Šalotky oloupeme a rozdělíme na poloviny (některé šalotky jsou srostlé ze dvou částí). Rajčátka omyjeme. Na špízové jehly střídavě napichujeme krémový žampion, šalotku, shitake, rajčátko, hlívu, šalotku a bílý žampion. Položíme na plech na pečící papír, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Vedle položíme balíčky s hermelínem a dáme do trouby pod gril rozpálený na 170 st. C na cca 25 minut. Po cca 15 minutách špízy obrátíme.

Mezitím si v malém kastrůlku rozpálíme 2 lžíce olivového oleje, přidáme k němu prolisovaný česnek a když začně maličko růžovět, přidáme trošku mouky. Promícháme, zalijeme pár lžícemi vody a dochutíme sojovou omáčkou.

kolage-hermelin