Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 3-4 porce budeme potřebovat:

  • 600 g hlívy ústřičné
  • 2 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky chilli koření
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžička polévkového bio koření
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl
  • sojová omáčka
  • olej
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 30 g másla
  • šalotka na ozdobení
  • brambory
  • olej
  • sůl, pepř, kmín

Postup:

Do většího kastrolu dáme olej a orestujeme na něm pokrájenou cibuli a česnek dozlatova. Na zlatavou cibulku nasypeme kmín, chilli a papriku a necháme trošku zpěnit. Stále mícháme, aby se paprika nepřipálila. Do orestované cibulky přisypeme pokrájenou hlívu a promícháme. Zalijeme horkou vodou, tak aby byla hlíva akorát ponořená, přidáme nové koření, polévkové koření, sůl, sojovku a povaříme doměkka, přibližně 10 minut. Mezitím si z másla a mouky za stálého míchání připravíme zlatavou jíšku. Jíšku stáhneme z plotny a po chvilce jí za stálého míchání vylijeme do guláše. Přidáme ještě majoránku a rajčatové pyré a povaříme do zhoustnutí.

Brambory omyjeme kartáčkem (příp. oloupeme), nekrájíme na měsíčky a na vyšším plechu smícháme s olejem, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. dozlatova, cca 25 minut.