Guláš z hlívy ústřičné s americkými brambory
Na 3-4 porce budeme potřebovat:
- 600 g hlívy ústřičné
- 2 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1/2 lžičky chilli koření
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 lžička polévkového bio koření
- 4 kuličky nového koření
- sůl
- sojová omáčka
- olej
- 2 lžíce hladké mouky
- 30 g másla
- šalotka na ozdobení
- brambory
- olej
- sůl, pepř, kmín
Postup:
Do většího kastrolu dáme olej a orestujeme na něm pokrájenou cibuli a česnek dozlatova. Na zlatavou cibulku nasypeme kmín, chilli a papriku a necháme trošku zpěnit. Stále mícháme, aby se paprika nepřipálila. Do orestované cibulky přisypeme pokrájenou hlívu a promícháme. Zalijeme horkou vodou, tak aby byla hlíva akorát ponořená, přidáme nové koření, polévkové koření, sůl, sojovku a povaříme doměkka, přibližně 10 minut. Mezitím si z másla a mouky za stálého míchání připravíme zlatavou jíšku. Jíšku stáhneme z plotny a po chvilce jí za stálého míchání vylijeme do guláše. Přidáme ještě majoránku a rajčatové pyré a povaříme do zhoustnutí.
Brambory omyjeme kartáčkem (příp. oloupeme), nekrájíme na měsíčky a na vyšším plechu smícháme s olejem, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. dozlatova, cca 25 minut.