Když jsem byla malá holka (už je to hooodně dlouho :)), nedaleko nás bydlela mamky kamarádka s manželem, který dělal v podniku zahraničního obchodu. Jednou se vrátil ze zahraniční cesty a pozvali nás na oběd. S nadšením nám vyprávěl o „švejžužu“, čínském jídle, které se naučil. My děti jsme trochu nedůvěřivě okukovali zavařovačku, ve které byl onen poklad naložen. Za půl hodinky už jsme ochutnávali očekávanou lahůdku. Švejžužu se stalo slavnostním jídlem, které se v naší rodině připravovalo při speciálních příležitostech.

A také u nás se odehrála speciální příležitost, náš junior oslavil 15. narozeniny a já si po letech na tento recept vzpomněla. A protože se mamka na nás dívá z nebeského balkonu, tímto jídlem jsme si jí i připomněli 🙂

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 400 g vepřové plece
  • 1/3 pórky
  • 2 hrsti čerstvých arašídů
  • 1 větší cibule
  • 1/2 dl oleje
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 1 lžička polévkového zeleninového bio koření
  • 2 lžíce worchestru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 vrchovatá lžička kari
  • 1/ lžičky drcených chilli papriček
  • 1 hrnek jasmínové rýže

Postup:

Maso nakrájíme na tenké nudličky, dáme do misky, přidáme na nudličky nakrájenou cibuli, kari, chilli, škrob, worchestr, polévkové koření, sojovku a trošku oleje. Směs promícháme a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. Když je masíčko uleželé, rozehřejeme v pánvi (ideálně wok) zbytek oleje, vsypeme arašídy a orestujeme. Potom přidáme maso a za stálého míchání vařečkou opékáme. Když je téměř měkké, přidáme pórek a ještě pár minut restujeme.

V mezičase si odměříme hrnek jasmínové rýže, nasypeme do kastrolku, několikrát propláchneme vodou, doplníme 1 a půl násobkem vody, osolíme a uvaříme na mírném plameni doměkka (cca 12 minut). Máme-li plynový sporák, použijeme rozptylovač plamene.