Tvarohový mramorovaný koláč
3.33 (66.67%) 3 hlas(ů)

Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

Těsto

  • 170 g polohrubé mouky
  • 100 g mléka (ne, nespletla jsem se, skutečně jsem mléko i olej vážila :))
  • 50 g cukru krupice
  • 60 g oleje
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň

  • 1 tučný tvaroh
  • 100 g mléka
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • špetka soli

Postup:

V míse rozšleháme vejce s cukrem do pěny, přilijeme olej a mléko. V jiné misce smícháme mouku s kakaem, práškem a solí a za stálého míchání metličkou přesypeme do mísy s vejci. Těsto šleháme jen nezbytně nutnou dobu. Koláčovou formu o průměru 29 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo pouze vyložíme pečícím papírem a tři čtvrtiny hnědého těsta do ní přelijeme. Stěrkou roztáhneme do stran.

Misku od mouky použijeme na smíchání tvarohu s vejcem, cukrem, mlékem a pudinkem. Vznikne nám tekutá hmota, kterou vylijeme na těsto a také roztáhneme do stran.

Zbytek hnědého těsta rozředíme lžící mléka, zamícháme a nepravidelně rozlijeme po tvarohu.

Troubu předehřejeme na 180 st. C a těsto v ní po dobu 20 minut zapečeme. Potom teplotu snížíme (chvilku otevřeme dvířka trouby) na 160 st. C a dopečeme ještě dalších cca 20 minut. Je-li koláč hotový otestujeme zapíchnutím špejle doprostřed koláče.

tvarohovy-mramorovy-kolac-syrovy

 

tvarohovy-mramorovy-kolac-peceny