Na formu o průměru 20 cm budeme potřebovat:

  • 120 g hladké mouky Babiččina volba „křehké těsto“
  • 80 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 100 ml šlehačky
  • 50 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • cca 20 ks jahod (záleží na velikosti)
  • pár kapek vanilkové esence
  • špetka soli

Postup:

Mouku nasypeme do misky, přidáme cukr, sůl, prášek do pečiva a pokrájené máslo. Rukama užmouláme žmolenku.

V jiné misce smícháme tvarohy se šlehačkou, cukrem, solí, vanilkovou esencí a vejcem. Použijeme-li mixér, bude směs hladší.

Pekáček vymažeme trošku máslem a 3/4 moučké směsi do něj vysypeme. Rukama roztáhneme do stran a upěchujeme. Navrch nalijeme tvarohovou hmotu a pohybem pekáčku jí rozlijeme do krajů.

Jahody omyjeme, necháme okapat. Větší jahody překrájíme na půlky, menší necháme vcelku a oboje pravidelně rozložíme po povrchu koláče. Koláč posypeme zbytkem žmolenky.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu 35-40 minut. Necháme zcela vychladnout, nejlépe pár hodin v lednici a až potom krájíme.