Šťavnatý jahodový koláč
Na formu o průměru 20 cm budeme potřebovat:
- 120 g hladké mouky Babiččina volba „křehké těsto“
- 80 g másla
- 50 g cukru moučka
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň
- 500 g plnotučného tvarohu
- 100 ml šlehačky
- 50 g cukru moučky
- 1 vejce
- cca 20 ks jahod (záleží na velikosti)
- pár kapek vanilkové esence
- špetka soli
Postup:
Mouku nasypeme do misky, přidáme cukr, sůl, prášek do pečiva a pokrájené máslo. Rukama užmouláme žmolenku.
V jiné misce smícháme tvarohy se šlehačkou, cukrem, solí, vanilkovou esencí a vejcem. Použijeme-li mixér, bude směs hladší.
Pekáček vymažeme trošku máslem a 3/4 moučké směsi do něj vysypeme. Rukama roztáhneme do stran a upěchujeme. Navrch nalijeme tvarohovou hmotu a pohybem pekáčku jí rozlijeme do krajů.
Jahody omyjeme, necháme okapat. Větší jahody překrájíme na půlky, menší necháme vcelku a oboje pravidelně rozložíme po povrchu koláče. Koláč posypeme zbytkem žmolenky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu 35-40 minut. Necháme zcela vychladnout, nejlépe pár hodin v lednici a až potom krájíme.