Na dortovou formu o průměru 23 cm budeme potřebovat:

Těsto

  • 240 g mrkve
  • 220 g polohrubé mouky
  • 180 g oleje (váženo skutečně na váze)
  • 130 g třtinového cukru
  • 30 g vlašských ořechů
  • 30 g kešu ořechů natural
  • 2 velká vejce
  • 1 vrchovatá lžíce ječného sladu (nebo medu)
  • 1 vrchovatá lžíce zakysané smetany
  • 1 a půl čajové lžičky jedlé sody
  • 1 a půl čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 plná lžička skořice
  • špetka soli
  • máslo a polohrubá mouka na formu

Na ozdobení

  • 1 šlehačka
  • 1 smetanový čerstvý sýr
  • 1 vrchovatá lžíce cukru s vanilkou
  • šťáva z půlky pomeranče
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 50 g kešu ořechů natural

Postup:

V kuchyňském robotu ušleháme do pěny vejce s cukrem. Mezitím si navážíme sypké přísady a smícháme dohromady spolu s posekanými ořechy. Omyjeme mrkev a větší část nastrouháme na jemném struhadle a menší na hrubém struhadle. Od této doby už nepoužíváme robota, ale pracujeme vařečkou. Do rozšlehaných vajec střídavě rychle přidáváme olej a sypké přísady. Nakonec vmícháme mrkev, smetanu a slad. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Těsto od středu nahrneme ke stranám, aby se nám v prostředku příliš nezvedlo.

Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 35 minut. Je-li dort hotový, zkontrolujeme zapíchnutím špejle. Pokud se na ní těsto nelepí, je hotovo.

Když dort vychladne, pokapeme celou plochu pomerančovou šťávou. Ve vyšší nádobě ušleháme šlehačku s cukrem a ztužovačem. Potom do hotové šlehačky přimícháme čerstvý sýr a dort potřeme silnější vrstvou krému. Posypeme posekanými, nasucho opraženými kešu ořechy.

mrkvovy-dort-porce