Na dortovou formu o průměru 25 cm budeme potřebovat:

  • 500 g mrkve (napůl jemně nastrouhané a napůl nahrubo nastrouhané)
  • 300 ml oleje (řepkového)
  • 150 g kešu ořechů
  • 140 g strouhaného kokosu
  • 120 g třtinového cukru s naloženou vanilkou
  • 100 g hladké mouky (dortové)
  • 100 g špaldové mouky
  • 10 hřebíčků
  • 5 vajec
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 menší lžičky soli
  • muškátový oříšek
  • šťáva a kúra z 1 bio citrónu

Krém

  • 500 g měkkého tvarohu (lepší je ve stříbře, aby nebyl moc řídký)
  • 60 g moučkového cukru s naloženou vanilkou
  • 1 mascarpone
  • 1 šlehačka
  • 80 g kešu na posypání

Postup:

Nastrouháme mrkvičku napůl najemno a napůl nahrubo. Citrón omyjeme kartáčkem a ostrouháme z něj kůru. Šťávu vymačkáme. V misce smícháme pomleté oříšky, kokos, mouku, sůl, skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a roztlučený (a přesátý) hřebíček, prášek do pečiva a sodu. Odměříme si olej. Do jiné misky vyklepneme vejce, přisypeme cukr a vyšleháme do nadýchané pěny (ideálně v kuchyňském robotu). Do pěny vmícháme citrónovou šťávu a citrónovou kůru.

Mísu sundáme z robotu a už jen stěrkou lehce vmícháme nastřídačku suchou směs (mouka, oříšky….) a olej. Dortovou formu naspodu vyložíme pečícím papírem, který upevníme postranní obručí. Obruč před připevněním vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Těsto vlijeme do připravené formy a od středu natáhneme k okrajům. Těsto během pečení nabývá uprostřed, tak abychom tam neměli velkou bouli. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C asi 45 minut. Potom troubu vypneme a necháme ještě 5 minut dojít. Je-li dort hotový, poznáme zapíchnutím špejle doprostřed dortu. Jestli se na ní nenalepí žádné těsto, máme hotovo. Dort necháme zcela vystydnout, případně připravíme korpus den předem.

Připravíme si náplň:

Našleháme tvaroh s marcarpone a cukrem. Ve vyšší nádobě vyšleháme dotuha studenou šlehačku a smícháme jí s tvarohem.

Dort v polovině rozpůlíme a natřeme polovinou krému. Opět přiklopíme a zbytek krému ledabyle rozetřeme po povrchu dortu.

Kešu oříšky posekáme a nasucho opražíme na pánvi. Když zchladnou, posypeme jimi dort.

IMG_2820