Mrkvový dort
Na dortovou formu o průměru 25 cm budeme potřebovat:
- 500 g mrkve (napůl jemně nastrouhané a napůl nahrubo nastrouhané)
- 300 ml oleje (řepkového)
- 150 g kešu ořechů
- 140 g strouhaného kokosu
- 120 g třtinového cukru s naloženou vanilkou
- 100 g hladké mouky (dortové)
- 100 g špaldové mouky
- 10 hřebíčků
- 5 vajec
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 menší lžičky soli
- muškátový oříšek
- šťáva a kúra z 1 bio citrónu
Krém
- 500 g měkkého tvarohu (lepší je ve stříbře, aby nebyl moc řídký)
- 60 g moučkového cukru s naloženou vanilkou
- 1 mascarpone
- 1 šlehačka
- 80 g kešu na posypání
Postup:
Nastrouháme mrkvičku napůl najemno a napůl nahrubo. Citrón omyjeme kartáčkem a ostrouháme z něj kůru. Šťávu vymačkáme. V misce smícháme pomleté oříšky, kokos, mouku, sůl, skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a roztlučený (a přesátý) hřebíček, prášek do pečiva a sodu. Odměříme si olej. Do jiné misky vyklepneme vejce, přisypeme cukr a vyšleháme do nadýchané pěny (ideálně v kuchyňském robotu). Do pěny vmícháme citrónovou šťávu a citrónovou kůru.
Mísu sundáme z robotu a už jen stěrkou lehce vmícháme nastřídačku suchou směs (mouka, oříšky….) a olej. Dortovou formu naspodu vyložíme pečícím papírem, který upevníme postranní obručí. Obruč před připevněním vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Těsto vlijeme do připravené formy a od středu natáhneme k okrajům. Těsto během pečení nabývá uprostřed, tak abychom tam neměli velkou bouli. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C asi 45 minut. Potom troubu vypneme a necháme ještě 5 minut dojít. Je-li dort hotový, poznáme zapíchnutím špejle doprostřed dortu. Jestli se na ní nenalepí žádné těsto, máme hotovo. Dort necháme zcela vystydnout, případně připravíme korpus den předem.
Připravíme si náplň:
Našleháme tvaroh s marcarpone a cukrem. Ve vyšší nádobě vyšleháme dotuha studenou šlehačku a smícháme jí s tvarohem.
Dort v polovině rozpůlíme a natřeme polovinou krému. Opět přiklopíme a zbytek krému ledabyle rozetřeme po povrchu dortu.
Kešu oříšky posekáme a nasucho opražíme na pánvi. Když zchladnou, posypeme jimi dort.