Fazolová sekaná
Po sekané z fazolí se může náš junior doslova utlouct. Patří mezi jeho nejoblíbenější jídla, u kterých nikdy neví, kdy má dost 🙂
- 250 g fazolí červená ledvina
- 3 bobkové listy
- kus celeru (cca 100 g)
- 1 mrkev (cca 50 g)
- 40 g jemných vloček
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce majoránky
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička kremžské hořčice
- 2 vejce
- 1 kostka bio bujonu Alnatura (z DM)
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce oleje
- kus zelené části pórku
Fazole propláchneme a namočíme přes noc do chladné vody (min. na 8 hodin). Druhý den vodu slijeme, doplníme novou a uvaříme doměkka s bobkovými listy. Je dobré počítat s tím, že to může trvat až hodinu a půl. Fazole se během vaření nemusí míchat, jen je třeba občas zkontrolovat, jestli se nevyvařila voda a můžeme sbírat pěnu, která se na hladině tvoří. V mezičase si uvaříme v troše vody také mrkev a celera na trošce oleje orestujeme pokrájenou cibuli s česnekem.
Měkké fazole s trochou vody přendáme do vyšší nádoby a ponorným mixérem nahrubo umixujeme. Přidáme jemně nastrouhaný celer s mrkví, vločky, cibuli s česnekem, hořčici, majoránku, rozdrobený bujon, sojovku, olej, vejce a na kousky nakrájený pórek. Důkladně promícháme a rozprostřeme do formy na biskupský chlebíček, kterou jsme předtím vytřeli trochou oleje.
Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 35 minut.
Sekanou máme rádi s bramborovou kaší a okurkovým salátem.