Koblihy
Nedávno jsme byli pozvaní do vedlejší vesnice na masopust. Nechtěli jsme přijet s prázdnou, a tak jsem se pustila poprvé v životě do koblih. Dopadly výborně a určitě si je brzy zopakujeme. Děkuji Florentýně za super recept a popis http://www.kucharkaprodceru.cz/masopustni-koblihy-recept/
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g cukru krupice
- 50 g másla
- 35 g droždí
- 3 žloutky
- 3 lžíce rumu
- 2 větší špetky soli
- citronová kůra z bio citronu (kupuji v Lidl, nemusí být)
- 0,6 l oleje na smažení
- ostružinová marmeláda
Ve vlažném mléce rozpustíme droždí s trochou cukru a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme mouku, rozpuštěné máslo, žloutky, rum, sůl a nastrouhanou kůru a důkladně vypracujeme hladké těsto. Poprášíme jej lehce hladkou moukou a necháme vykynout alespoň hodinu. Pokud vlastníme domácí pekárnu nebo alespoň kuchyňského robota, práci si značně ulehčíme.
Hotové těsto rozválíme na kuchyňské lince poprášené moukou na plát cca 1 cm tlustý. Malou skleničkou nebo vykrajovátkem na polovině těsta naznačíme kolečka, doprostřed dáme půl lžičky marmelády, zbytek těsta přehrneme navrch a skleničkou vykrájíme kolečka. Zkontrolujeme, jestli těsto všude těsně doléhá, aby nám marmeláda v oleji nevytekla. Zbytek těsta znovu rozválíme a pokračujeme stejně.
V kastrolu rozpálíme olej, měly by ho být minimálně 2 cm a kobliny na něm smažíme. Do oleje vkládáme vrchní stranou dolů. Každou várku koblih hned přiklopíme pokličkou, stačí 10 vteřin, aby se koblihy nafoukly. Když jsou zespodu zlaté, obrátíme je a dosmažíme. Jde to hodně rychle, takže od sporáku raději neodcházejte.
Z tohoto množství bylo 35 kousků. Můžeme je ještě dokrášlit posypem z moučkového cukru.